Vel fremme i den mexicanske feriebyen Cabo San Lucas for å feire jul tok USAs finansminister Steven Mnuchin telefoner til toppsjefene i USAs seks største finansinstitusjoner.

Han ønsket å forvisse seg om at bankene hadde nok likviditet ved inngangen til en uke hvor USA får for halv maskin og Wall Street har tatt fri.

«Dette er utrolig. Det er som om Mnuchin forsøker å skape panikk over noe som ingen var bekymret for», skriver nobelprisvinner i økonomi, Paul Krugman, på Twitter.

– Ikke tillitsskapende

Det har vært nok en kaotisk helg i Washington, D.C. Etter «shutdown» ved midnatt natt til lørdag forlot de folkevalgte den amerikanske hovedstaden. President Donald Trump er på plass i Det hvite hus og skal være nervøs for at økonomien skal gjøre det vanskelig å vinne gjenvalg.

Ikke siden den store depresjonen i 1931 har investorer opplevd en verre desembermåned ved Wall Street. S&P 500-indeksen falt med 2,1 prosent fredag og er 13,4 prosent lavere enn den var ved inngangen til desember.

«Jeg har hatt individuelle samtaler med konsernsjefene i landets seks største banker. De har bekreftet de har likviditet tilgjengelig for utlån», skriver Mnuchin i en pressemelding.

Uttalelsen har overrasket alle. Det har ikke vært likviditetstrøbbel på det amerikanske markedet.

«Det er ikke akkurat tillitsskapende at finansministeren ringer rundt til bankdirektørene på en søndag for å få bekreftet at de har penger å låne ut», skriver direktør Ian Bremmer hos tenketanken Eurasia Group på Twitter.

Det er sjelden at finansministere finner det nødvendig å bekrefte at det har vært kontakt med finanstopper.

– Hvis du ønsket å skape markedsvolatilitet er dette måten å gjøre det på. Hva finansministeren har gjort her er uforståelig for meg, sier økonomiprofessor Justin Wolfers ved University of Michigan til Financial Times.

– Panikk skaper mer panikk

Mnuchin sendte ut pressemeldingen like før de asiatiske markedene åpnet. Der har det vært lav aktivitet på mandag. Tokyo-børsen holder stengt og de kinesiske børsene lever sitt eget liv. Wall Street har åpen halv dag på julaften.

President Trump mener at sentralbankens renteøkninger må stanse opp. Ifølge Bloomberg har han vurdert å skifte ut sentralbanksjef Jerome Powell, som han selv utnevnte tidligere i år.

«Hvis Trump forsøker å fjerne Powell kan det sende finansmarkedene inn i et dypt kaos som gjør at dagens markedsuro blir sett på som tam», skriver Oxford Economics i en ny rapport.

– Panikk fører til mer panikk. Det ser ut som det er panikk i administrasjonen. Å gi inntrykk av at de kanskje vet noe som ingen andre er bekymret for skaper bare mer uro, sier sjeføkonom Diane Swonk hos finanskonsulentselskapet Grant Thornton til Washington Post.

Ifølge Reuters vil den amerikanske finansministeren på mandag ringe til en gruppe embetsmenn som går under navnet «Plunge Protecion Team», som skal unngå at det utløses panikk i finansmarkedene.

– Vi krysser fingrene. Vi håper at det er umulig at nyheter og Twitter-meldinger fra Washington kan bli noe verre nå, sier sjeføkonom Chris Rupkey hos MUFG Union Bank til Bloomberg.

Ingen av banktoppene har kommentert hva som ble sagt i samtalene med finansministeren.

«Vi fortsetter å se sterk økonomisk vekst i den amerikanske økonomien med robust aktivitet fra forbrukere og næringsliv», sier Mnuchin i uttalelsen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kjetil Wiedswang: De krabbet opp av skyttergravene og holdt julefred
DNs politiske julekalender | Luke 24: Julefreden
01:33
Publisert: