– Jeg har sett siste ukes hendelser med sinne og forferdelse, skriver Jim Mattis, som var president Donald Trumps første forsvarsminister, i et åpent brev som ble publisert natt til torsdag.

Mattis, som av mange ble sett på som en kontinuitetsbærer for amerikansk forsvars- og sikkerhetspolitikk, trakk seg fra stillingen i desember 2018 etter at Trump overså firestjernersgeneralens advarsler om ikke å trekke amerikanske tropper ut av Syria.

– Later ikke som han forsøker

Mattis’ oppsigelsesbrev fra desember 2018, som ble lekket til amerikanske medier, ble sett på som en advarsel til det amerikanske folk og Trumps støttespillere. Han har tidligere vært forsiktig med å kritisere Trump direkte og holdt en lav profil i mediene.

I det åpne brevet retter han ramsalt kritikk mot den amerikanske presidenten.

– Donald Trump er den første presidenten i min levetid som ikke forsøker å forene det amerikanske folk – og ikke later han som om han forsøker. I stedet prøver han å splitte oss, skriver Mattis.

Han gir sin støtte til demonstrantene som de siste ni dagene har demonstrert i amerikanske storbyer. Afroamerikaneren George Floyd døde under en pågripelse i Minneapolis, hvor videoer viser at minst en politimann plasserte et kne mot nakken, noe som førte til kvelning.

– «Lik rettferdighet etter loven» er skåret inn foran amerikansk høyesterett. Det er nettopp dette hva demonstrantene med rette forlanger. Det er et riktig og samlende krav, og noe alle kan samle seg bak, skriver den tidligere forsvarsministeren.

Han trekker sammenligninger med nazistenes forsøk på å ødelegge den allierte alliansen under annen verdenskrig med «splitt og hersk»-taktikk.

– Vårt amerikanske tilsvar er at det er styrke i fellesskapet. Vi må finne den styrken for å overvinne denne krigen, og være sterke i troen om at vi er bedre enn politikken, skriver Mattis.

Tre år uten modent lederskap

Han kritiserer etterfølgeren, forsvarsminister Mark Esper, som har brukt militære uttrykk for å beskrive situasjonen i den amerikanske hovedstaden som en «kampsone». Esper deltok også i en fotoseanse sammen med Trump foran en kirke tidligere i uken.

President Donald Trump ønsker å sette inn hæren i amerikanske storbyer.

– Hvis vi svarer med en militarisering, slik vi var vitne til i Washington, D.C., vil vi skape en falsk konflikt mellom det militære og det sivile samfunnet. Det vil ødelegge det moralske grunnlaget som sikrer tillit mellom de i uniform og samfunnet de har tatt en ed for å beskytte, og som de selv er en del av, skriver den tidligere forsvarsministeren.

Han mener at koronapandemien har vist at det ikke bare er soldater som er villige til å «ofre alt» for å sikre samfunnet, og viser til alt fra helsearbeidere til butikkansatte som har risikert liv og helse de siste månedene.

– Vi har vært vitne til tre år uten modent lederskap. Vi kan forenes uten ham, trekke på styrkene som ligger i samfunnet. Det vil ikke være lett, noe de siste dagene har vist. Vi skylder det til våre medborgere, tidligere generasjoner som ofret liv for å beskytte oss og til våre barn, skriver Mattis.

Verdens mest overvurderte general

President Donald Trump har svart på det åpne brevet via Twitter med å kritisere «verdens mest overvurderte general».

«Sannsynligvis det eneste Barack Obama og jeg har til felles er at vi begge hadde æren av å sparke Jim Mattis, verdens mest overvurderte general. Jeg forlangte avskjedsbrevet og følte det var bra. Kallenavnet hans var «kaos», noe jeg ikke likte. Jeg endret det til «Mad Dog», skriver Trump.

Han skriver at Mattis ikke hadde gjennomføringskraft og var mest opptatt av omdømmet og pr.

«Jeg likte ikke hans «lederskapsevner» og mye annet. Mange andre er enige. Glad for at han er borte», skriver Trump.

Tonen var en helt annen da Trump utnevnte Mattis som forsvarsminister den 2. desember 2016.

– Han er den beste vi har, sa han om den da pensjonerte generalen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.