President Donald Trumps første store nederlag ble et faktum da han for halvannen uke siden måtte trekke tilbake forslaget til en ny helsereform etter flere dager med forhandlinger.

Forslaget har vært ansett som Trumps første prestisjeprosjekt, men møtte hard motstand blant både demokrater og republikanere.

Hvis Trump-administrasjonen ryker på en lignende blemme i nærmeste fremtid risikerer enkelte av personene i presidentens innerste sirkel å måtte si farvel, ifølge nyhetsnettstedet Axios, som skriver at Trump angivelig skal være luta lei stabssjef Reince Priebus.

I den forbindelse har Axios presentert fem politiske landminer for Trump-administrasjonen.

Helsereform

Selv om forslaget møtte massiv motstand, blant annet hos den konservative gruppen av republikanske kongressmedlemmer, kalt House Freedom Caucus, har ikke Trump gitt opp håpet om å erstatte Obamacare.

– De som tror avskaffelsen og erstatningen av Obamacare er død kjenner ikke til kjærligheten og styrken i den republikanske partiet, skriver Trump i en twittermelding.

Heller ikke USA-kommentator Eirik Bergesen tror Trumps forslag er skrinlagt. Bergesen har jobbet som diplomat på den norske ambassaden i Washington i tre år, og mener det absolutt er mulig å få igjennom forslaget likevel.

– Trump gamblet litt ved å prøve å få igjennom noe kjapt og lyktes ikke med det, men han har god tid til å justere dette, sier Bergesen, som legger til at det nødvendigvis ikke var Trump sin feil at forslaget ikke gikk igjennom, men også republikanerne i Kongressen.

– De har gjennom åtte år brukt tiden sin på å blokkere Obamacare, og liten tid på selv å legge frem lovforslaget. De er rustne når det gjelder lovbehandling, sier Bergesen.

Skattereform

Paul Ryan, lederen for Representantenes hus, og Trumps politiske rådgiver Steven Bannon støtter sterkt opp om den såkalte border adjustment tax (BAT), som skal senke skatten på eksport og øke den på import. Det gjør imidlertid ikke brorparten av de republikanske senatorene.

Politisk kommentator Eirik Bergesen.
Politisk kommentator Eirik Bergesen. (Foto: Privat)

Ryan har tidligere sagt at han trenger 1000 milliarder dollar i inntekter fra BAT for å kompensere for andre skatteendringer.

– Dette er absolutt en potensiell fallgruve. Skattereformen vil nok i beste fall bli en utvannet versjon av den Trump i utgangspunktet ønsket å få igjennom. Da kan den faktisk se ut som skattereformen Hillary Clinton ville ha, sier Bergesen.

Han påpeker likevel at dersom Trump legger frem en skattereform som kan skape vekst, er det noe av det viktigste han gjør.

Foreløpig er det ingen enighet om hvordan kuttene vil se ut eller om de skal betales for i det hele tatt.

Bevilgning av penger

Den 29. april utgår myndighetenes plan for bruk av føderale midler, såkalt «continuing resolution». Ifølge Axios kan veien frem mot enighet om en ny plan bli ganske humpete.

De konservative vil ikke bevilge penger til programmet Planned Parenthood eller tilskudd til helseforsikring i selskaper, mens demokratene kjemper for å stoppe finansieringen av Trumps Mexico-mur.

I tillegg vil Trump kutte myndighetenes finansieringsplan med 18 milliarder dollar, som hverken Paul Ryan eller Senatet kan gå god for, skriver Axios, og legger til at det fort kan stikke kjepper i hjulene for myndighetene.

Nasjonens gjeldstak

Betegnelsen gjeldstak betyr kort fortalt hvor mye penger de amerikanske myndighetene kan låne. Gjeldstaket ble høynet både i 2011 og i 2013, men er nå hevet slik at det ikke finnes et nøyaktig tak.

De konservative krevde under Obamas presidentperiode at han måtte levere kutt i budsjettet når gjeldstaket ble høynet, og det er ifølge Axios ingen grunn til å tro at de ikke vil kreve det samme av Donald Trump.

Bergesen mener det som er spesielt med Trump som republikaner er den store villigheten til å bruke offentlige penger.

– Det vil gå med mye penger på infrastrukturreformen. Han vil få langt flere enn Freedom Caucus mot seg her, sier Bergesen.

Nye finansieringsrunder til høsten

Dersom republikanerne kommer seg igjennom finansieringsplanen i april, må de igjennom kvernen igjen til høsten.

Hvis Kongressen klarer å videreføre en finansieringsplan i april som ikke innebærer kutt i Planned Parenthood og tilskudd til helseforsikring, vil de konservative bruke de neste fem månedene på å klekke ut en ny plan for å kutte disse, ifølge Axios. (Vilkår)

Trump forlot rommet før han fikk signert
USAs president Donald Trump forlot møtet med pressen før han fikk skrevet under på presidentordrene han var kommet for å signere.
00:35
Publisert: