Den siste uken er det satt nye smitterekorder i antall nye bekreftede koronatilfeller i verden. Det har vært over 850.000 nye tilfeller daglig. Dette er nesten en dobling sammenlignet med situasjonen i vinter. Hovedårsaken er de store smitteutbruddene i India.

Mandag morgen ble det meldt inn over 354.000 nye smittede i India – en ny rekord. Kapasiteten ved sykehusene er sprengt. EU, USA, England og Singapore har sendt forsyninger i løpet av helgen, blant annet oksygen.

«Skremt av situasjonen i India. Vi står klar til å hjelpe. EU samler ressurser for raskt å kunne svare på Indias forespørsel om hjelp», skriver Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, på Twitter.

Virker farligere

De nye smitteutbruddene i India og deler av Sørøst-Asia Asia bekymrer ekspertene – og investorer. Den japanske regjeringen erklærte krisetilstand for Tokyo og andre storbyer på fredag. Dette skal i utgangspunktet være korte og målrettede tiltak i nesten tre uker.

Det er satt nye smitterekorder i Thailand i helgen og det er innført nye restriksjoner i hovedstaden Bangkok og de fleste provinsene. Flere regioner har innført obligatorisk testing for dem som kommer fra andre regioner. En tredjedel av smitten under pandemien har skjedd i april.

Vaksinasjonsprogrammene i Asia henger etter USA og Europa.

– Bølgen av smitte i enkelte områder i Asia virker farligere enn den første. India og Thailand virker spesielt utsatt. Oppblomstringen kan føre til at håpet om en økonomisk vekst blir utsatt, sier analysesjef for Asia hos BNP Paribas, Manishi Raychaudhuri, til næringslivsavisen Nikkei.

Det er et klart skille mellom asiatiske børser og vestlige. MSCI All Country World Index har steget med ni prosent siden nyttår. Asia-indeksene har steget med vel én prosent. Det er satt nye rekorder de amerikanske børsene i løpet av april.

– Den nye smitten skaper nye utfordringer for et allerede utfordrende bakteppe. Det gjør det nødvendig å være selektiv i investeringer. Ikke alle markeder opplever den samme oppgangen på samme måte, sier porteføljeforvalter Nicholas Chul hos Blackrock til den japanske næringslivsavisen.

Vaksinesiloer

Målet om å nå flokkimmunitet fra vaksiner er i ferd med å nås i USA. Det er åpnet opp for vaksinering av alle voksne og i midten av juni, idet sommeren starter, antas det at 70 prosent av alle amerikanere vil være vaksinert.

EU-regionen forbereder seg på å åpne grensene for fullvaksinerte amerikanske statsborgere som er blitt vaksinerte med Pfizer, Moderna eller Janssen. Dette vil skje rundt 15 måneder etter at grensene ble stengt.

– Amerikanerne er vaksinert med vaksiner som er godkjente i EU. Det vil tillate fri bevegelse og reiser til EU. Alle 27 medlemsland vil uten betingelser akseptere alle som er vaksinert med vaksiner godkjent av EU, sier Europakommisjonens president, Ursula von der Leyen, i et intervju med New York Times.

Hun gir ingen tidsfrister for når grensene vil åpnes, men avisen tolker uttalelsene som at dette vil kunne skje i sommer. Hellas, Spania og Italia har presset på de siste ukene for å endre bruken av fargekoder på land basert på smitte og heller vurdere vaksinering.

EUs legemiddelbyrå har ikke godkjent vaksiner fra Kina, India eller Russland. Dette betyr at de som har fått disse vaksinene iblant annet Chile, Tyrkia, Indonesia, Russland og Kina ikke vil kunne reise til EU. Kina godkjenner ikke de som er vaksinert med Pfizer eller AstraZeneca.

– Vi risikerer at verden deles inn i vaksinesiloer basert på vaksinenasjonalisme snarere enn medisinske årsaker, advarer førsteamanuensis Nicholas Thomas ved City University i Hongkong til Bloomberg.

Kritisk til ulike vaksinepass

Toppsjefen for flyselskapet Qatar advarer den globale reiselivssektoren mot å tro at det går mot en snarlig normalisering.

– Jeg tror ikke flybransjen vil se en oppgang på ganske så lang tid. Jeg ser ikke at det verste er over, sier konsernsjef Akbar Al Baker i et intervju med Financial Times.

Han tviler på at vaksinene vil løse koronapandemien. Han ser på dette mer som nødløsning og tror det vil komme nye virusvarianter og «fjerde, femte og sjette smittebølger» i land som Storbritannia, hvor et stort antall mennesker er vaksinerte.

Han kritiserer også Verdens helseorganisasjon og land for å ikke koordinere samarbeidet med utvikling av vaksinepass.

– Alle land lager sine egne apper, protokoller og dette vil syvende og sist ikke fungere. Dette vil forvirre passasjerer og flyselskaper, sier Akbar Al Baker.

Qatar Airways er største aksjonær i IAG, som blant annet eier British Airways.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.