Uttalelsen fra USAs handelsminister Wilbur Ross kommer bare timer før USA skal kunngjøre om de vil videreføre tollunntaket for EU eller ikke. På europeisk side er det lite håp om å unngå toll på stål- og aluminiumsimport til USA.

– Vi ønsker ikke å starte en handelskrig, sier Ross i et intervju med den franske avisen Le Figaro.

– Det er opp til EU å avgjøre om de ønsker å innføre represalier.

USAs president Donald Trump kunngjorde toll på 25 prosent på stålimport og 10 prosent på aluminium etter å ha argumentert for at amerikansk industri i denne sektoren var utarmet etter «tiår med urettferdig handel».

Vil ikke forhandle under press

EU har sagt at unionen ikke vil forhandle under press, og har sendt Verdens handelsorganisasjon (WTO) en liste over amerikanske produkter som kan bli tollbelagt som svar på de amerikanske importrestriksjonene.

– Hvis det skjer en opptrapping, skjer det fordi EU har besluttet å svare, mener Ross.

Ross møtte EUs handelskommissær Cecilia Malmström i Paris på onsdag, men det er ikke meldt om framskritt i forhandlingene.

Et møte mellom Ross og den franske økonomiministeren Bruno Le Maire torsdag ser også ut til å ha vært resultatløst.

– Verdenshandelen er ikke duell ved O.K. Corral. Det er ikke slik at man går løs på hverandre, og den som står til sist er vinneren, sa Le Marie etter møtet. Han konstaterte at EU vil innføre «passende, samstemte og solide» svar på enhver amerikansk toll.(Vilkår)

Lei av eiere som ikke plukker opp etter hunden
Vil registrere alle hunders DNA, teste all hundebæsj og deretter sende bøter til eierne. Denne saken ble først omtalt i avisen Budstikka.
02:33
Publisert: