Trump fyrte av tre Twitter-meldinger på rappen før avreise fra USA onsdag.
«USA har inngått noen av de verste handelsavtalene i verdenshistorien. Hvorfor skal vi fortsette med disse avtalene med land som ikke hjelper oss?» spurte han i én av meldingene.
I den neste gikk han løs på Kina.
«Handelen mellom Kina og Nord-Korea vokste med nesten 40 prosent i første kvartal. Det var det vi fikk igjen for å prøve å få Kina til å samarbeide med oss – men vi måtte forsøke!» skrev han.
Mot frihandel
Diskusjonene om handel på G20-toppmøtet i Hamburg fredag og lørdag ventes å bli svært vanskelige, og det er knyttet spenning til hvordan de øvrige landene vil svare på Trumps mer proteksjonistiske linje.
Trumps motto er «Amerika først», med klare løfter om å beskytte amerikanske bedrifter og arbeidsplasser mot globalisering og frihandel.
USAs nye frihandelsavtale med land i stillehavsregionen, TPP, har han allerede kastet i søppelen. Samtidig har han krevd reforhandling av NAFTA, frihandelsavtalen mellom USA, Mexico og Canada.
EU og Japan ventes på sin side å komme til G20 med fersk enighet om rammeverket for en handelsavtale – og med et klart budskap om at rettferdig frihandel må forsvares.
Ny situasjon
EU og 19 ledende økonomier deltar på toppmøtet. I tillegg deltar et knippe Gjesteland, deriblant Norge.
Tysklands statsminister Angela Merkel er vert for møtet. I et intervju med avisen Die Zeit som ble publisert onsdag, sier Merkel at hun står ved sine tidligere advarsler om at den tid er forbi der man «fullt og helt kan stole på andre».
Hun legger heller ikke skjul på at det er Trump hun har i tankene.
– Det er for eksempel et åpent spørsmål om vi i fremtiden kan og bør stole på at USA vil gå like tungt inn som før i FNs arbeid, i Midtøsten-politikken, i europeisk sikkerhetspolitikk eller i fredsoperasjoner i Afrika, sier Merkel til Die Zeit.
Hun understreker videre at hennes oppgave som vert for G20 er å forsøke å finne kompromisser.
– Men vi kan ikke koste uenigheten under teppet, sier hun.
Holder tale i Polen
Før Trump kommer til Hamburg, skal han besøke Polen. Der er det ventet at han vil få en varmere mottagelse, og torsdag skal han etter planen holde tale foran en større folkemengde.
Den amerikanske ambassadøren til landet omtaler talen som en «historisk begivenhet».
– Han vil legge frem en visjon, ikke bare for USAs fremtidige forhold til Europa, men for fremtiden til vår transatlantiske allianse og hva den betyr for amerikansk sikkerhet og amerikansk velstand, sier H.R. McMaster, nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus.
Trump kommer til Warszawa onsdag kveld. Han blir til torsdag ettermiddag, før han reiser videre til Hamburg og G20-toppmøtet.(Vilkår)