Onsdag hasteinnkalte USAs utenriksminister Rex Tillerson til en pressekonferanse for å stoppe ryktene om at han skal ha måttet bil overtalt for å fortsette som utenriksminister.

Tillerson ville ikke kommentere NBCs rapport om at Tillerson i sommer kalte presidenten for en idiot. Senere benektet en talsperson for Tillerson at han har sagt det.

– Visepresidenten har aldri måttet overbevise meg om å forbli som utenriksminister, for jeg har aldri hatt noen tanker om å gå av, sa Tillerson under pressekonferansen.

Siden har flere amerikanske medier skrevet om en svært misfornøyd Tillerson, og at fremtiden hans er usikker til tross for pressekonferansen. Nyhetsnettstedet Axios er kjent for å ha et svært godt kildenettverk i Det hvite hus, og har laget en liste punkter hvor de sammenligner Tillersons fortid som konsernsjef i ExxonMobil, et av verdens største selskaper, med posisjonen han har i dag.

Nettstedet skriver blant annet følgende:

  • Tillerson var spesielt mektig, selv til å være sjef i et så mektig selskap. Og han styrte et en av verdens mest hierarkiske bedriftskulturer.
  • Stemningen i utenriksdepartementet i USA er dårlig, og ingen der tror Tillerson har noe makt som utenriksminister.
  • Forholdet mellom Trump og Tillerson er dårlig.
  • «Alle» i Det hvite hus tror Tillerson kalte Trump for en idiot.

Politico: Fortsatt uklar fremtid

Det er ikke bare Axios som skriver dystre saker om Tillersons periode som utenriksminister. Politico beskrev tidligere i uken forholdet mellom Trump og utenriksministeren som muligens et av de vanskeligste mellom noen i deres posisjoner noensinne, og skriver at fremtiden som utenriksminister fortsatt er usikker.

Mens Tillerson er vant til effektivitet, en tydelig struktur og å kjøre sitt eget løp i Exxon, må han nå forholde seg til relativt unge og uerfarne tjenestefolk i et kaotisk miljø, skriver Politico.

Trump og Tillerson har vært uenige om en rekke saker offentlig. Tillerson var imot å forlate Parisavtalen, mener USA må forholde seg til atomavtalen med Iran og Trump har motsatt seg Tillersons forsvar av Qatar etter at nabolandene blokkerte det lille landet, ifølge Politico.

I starten av oktober skrev Trump på Twitter at Tillerson kaster bort tiden ved å bruke diplomati i konflikten med Nord-Korea.(Vilkår)

Donald Trump: -Stille før stormen
Trump møtte den amerikanske forsvarsledelsen og under en fotoseanse før middag med forsvarstoppene overrasket han pressekorpset med et spørsmål.
00:59
Publisert: