USAs president Donald Trump har tidligere gitt signaler om at han planlegger å skifte ut landets sentralbanksjef. Denne uken ble all tvil fjernet.

For noen dager siden uttalte Trump selv at han veldig snart skal presentere den nye sjefen for Federal Reserve (Fed).

– Det blir en person som forhåpentlig vil gjøre en fantastisk god jobb. Jeg har en spesiell kandidat i tankene. Jeg tror alle kommer til å bli veldig imponert, sier Trump i en video publisert på hans offisielle Instagram-konto, «realdonaldtrump».

Fireårsperioden til nåværende sentralbanksjef Janet Yellen (71) går ut i februar i 2018. Mandag meldte amerikanske medier at Jerome H. Powell (64) er ny favoritt til å overta sjefsstolen i Federal Reserve (Fed).

Powell har vært Fed-styremedlem siden 2012. Han har støttet Yellens tilnærming til pengepolitikk, og representerer derfor ikke et skifte for sentralbankens kurs, skriver The New York Times.

– Blir det Powell, vil ikke markedsreaksjonen være stor, sier senior porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand.

– Det kommer riktignok litt an på hvordan Trump ordlegger seg når den nye sentralbanksjefen blir presentert. Trump vil aldri slutte å overraske, men markedene har lært å ta en stor porsjon av det han sier med en klype salt, tilføyer han.

Big announcement next week! Together, we will MAKE AMERICA GREAT AGAIN! #USA

Et innlegg delt av President Donald J. Trump (@realdonaldtrump)

– Påvirker alle økonomiske utfall

Utnevnelsen av ny sentralbanksjef kan komme allerede torsdag denne uken, ifølge blant andre The New York Times. Dette er etter et todagers møte i Fed og før Trump 3. november skal på en 12-dagerstur til Asia.

USAs sentralbanksjef blir ofte omtalt som én av landets mektigste.

– Sentralbanksjefen er i alle fall mektigst når det gjelder økonomien. Og økonomien vil påvirke alle politiske utfall, sier Chen.

Kandidaten som i dag anses som nest mest sannsynlig til å bli ny sentralbanksjef er professor John B. Taylor (70) ved Standford University, påpeker Chen. Taylor blir av markedene oppfattet som mer «haukete» enn Powell.

Begrepene haukete og duete er to oppfatninger om hvor renten skal som følge av den økonomiske utviklingen. Mens haukete betyr at rentene må være høye for å holde bukt med inflasjonen, betyr duete at rentene må holdes lav som følge av lavt inflasjonstrykk.

– Taylor har tidligere gitt størst markedspåvirkning. For noen uker siden ble han pekt på som den mest sannsynlige, og da reagerte rentene. De fleste er enige om at Powell representerer en mer kontinuitet pengepolitisk, sier Chen.

Flere gode argumenter

Etter at Trump har nominert sentralbanksjefen, må valget godkjennes i Senatet.

– Ettersom Powell allerede er godkjent som Fed-styremedlem, vil utnevnelsen bare være en forfremmelse, påpeker seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets.

– Jeg ser flere andre gode argumenter for å velge Powell. Han representerer kontinitutet og han kjenner Fed-systemet godt. Han har også jobbet i finansmarkedene tidligere, noe som er verdifull erfaring, sier han.

Mens Yellen er demokrat, er både Powell og Taylor republikanere. Tidligere har det vært en tradisjon for at nye presidenter har latt sittende sentralbanksjefer få fortsette.

– Men så er ikke Trump helt som andre presidenter, sier Magnussen.

– Samtidig har Powell vært enig med alle beslutninger som er blitt foretatt siden 2012. Det er ingenting som tyder på at han vil sette rentene raskere opp enn det som Yellen har gjort, sier han.

Fed hevet renten i juni. Samtidig ble det varslet ytterligere én renteheving i år. På rentemøtet i september ble styringsrenten holdt i ro i intervallet mellom 1,0 og 1,25 prosent, mens døren fremdeles ble holdt åpen for å heve renten ytterligere én gang i år.

Skattereform

Trumps store skattereform står i disse dager på trappene. Onsdag denne uken skal Representantenes hus legge frem et nytt utkast til reformforslag. Målet med reformerer å fjerne incentiver for amerikanske selskaper til å flagge ut, sikre økonomisk vekst og nye jobber.

– Trump har et mål om å skape vekst i økonomien, og vil nok ikke like det så godt dersom sentralbanken svarer på skattekutt med mer renteoppgang, sier Magnussen.

Også Chen i Storebrand understreker at skattereformen gjør valget av ny sentralbanksjef ekstra interessant.

– Nå er det stor oppmerksomheten på skattekuttene i USA. Finanspolitikk og pengepolitikk bør gå hånd i hånd. Sånn sett er det veldig interessant hvem som blir sentralbanksjef, sier han.

Blir Powell sentralbanksjef, kan Taylor fremdeles være aktuell som visesentralbanksjef.

Det er bare noen uker siden Kevin Warsh (47), tidligere styremedlem i den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (FED), ble ansett som toppkandidat til sentralbanksjefjobben.

– Nå er han tydeligvis blitt lite aktuell, sier Magnussen.

– Det er åpenbart signaler som kommer fra forskjellige folk rundt Trump, påpeker han.(Vilkår)

Var lei nedbemanning. Startet for seg selv
Bjørnar Bråthen (52) og Eva Bråthen (52) jobbet i henholdsvis DNB og i SAS. De var lei stadige nedbemanningsprosesser.
03:51
Publisert: