– Det er klart at de økonomiske konsekvensene av koronautbruddet er svært alvorlige. Den økonomiske aktiviteten vil ha et fall uten sidestykke i andre kvartal, sier sentralbanksjef Jerome Powell.

Onsdag kom den amerikanske sentralbanken med en ikke-uventet melding om at styringsrenten beholdes i intervallet 0-0,25 prosent. Dermed gjøres ingen endringer etter de to kuttene i mars.

Samtidig skriver sentralbanken at det vil fortsette å bruke alle mulige grep for å støtte den amerikanske økonomien. Dette gjentok Powell også på den påfølgende pressekonferansen, som ble avholdt via Zoom.

«Fed forventer å holde seg i nåværende renteintervall til det er trygg på at økonomien har kommet seg gjennom den nåværende stormen vi befinner oss i», heter det i den ferske rappporten.

– Vil det være nødvendig å gjøre mer? Jeg tror det. Økonomien vil måtte ha hjelp fra alle kanter for å sørge for at tilbakegangen til normalen blir så robust som mulig, uttalte Fed-sjefen på pressekonferansen.

I meldingen fremgår det videre at sentralbanken kommer til å fortsette med kjøp av verdipapirer for å støtte markedet. På pressekonferansen sa Powell at mengden kjøp vil være «så mye som trengs».

Store konsekvenser

– Fed har gitt full gass på alle mulige områder, og understøttet finansmarkedene. Kredittspreadene er ned, og aksjemarkedene har tatt seg opp, men samtidig er økonomien svak og makrotallene det samme. De som venter seg nye grep eller sterke signaler, tror jeg blir skuffet, sa seniorøkonom Knut A. Magnussen i DNB Markets før beslutningen ble kjent.

Koronaviruset har truffet USA hardt, og har nå sørget for flere dødsfall i landet enn det Vietnamkrigen gjorde i sin tid. Dessuten har antallet amerikanere som søker om arbeidsledighetstrygd skutt til værs de siste ukene, etter at smitteverntiltakene har ført til stengte bedrifter i en rekke bransjer over hele landet.

Samtidig har president Donald Trump stadig oftere den siste tiden tatt til orde for å åpne opp samfunnet og økonomien igjen. Sistnevnte blir ofte omtalt som selve nøkkelen for en presidentkandidat som aspirerer til å vinne presidentvalget.

For å bøte på nedturen den amerikanske økonomien har fått på grunn av korona, har den amerikanske sentralbanken (Federal Reserve, ofte kalt bare Fed) tatt frem «alle verktøyene i kassen». I form av to rentekutt, kvantitative lettelser og nødprogram til innbyggere og bedrifter, har ikke Fed-sjef Jerome Powell spart på kruttet.

Tror rentebunnen er nådd

Ifølge CNBC er det nå møtet i juni man ser frem til. Da vil Fed ha en bedre idé om akkurat hvor mye koronakrisen har gått utover den amerikanske økonomien.

– De har lagt frem en rekke tiltak. Jeg tror de vil måtte bruke tid på å implementere og vurdere disse tiltakene. Helt ærlig tror jeg møtet 10. juni vil bli det mest spennende på kanskje ti år, sier Rick Rieder i Blackrock til CNBC.

De to rentekuttene som kom i mars har gjort at den amerikanske styringsrenten nå ligger i intervallet null til 0,25 prosent. Magnussen i DNB Markets tror det er gulvet for hvor lavt Fed er villige til å gå med tanke på rentekutt.

– Med de to, store kuttene i mars, og at de førte renten ned på så lave nivåer, tilsier at de har gjort det de skal på rentesiden, sier seniorøkonomen.

Han understreker imidlertid at det ikke lenger er noe «tak» på hva Fed kan foreta seg fremover, og vil ikke utelukke at det kan komme ytterligere grep på andre fronter enn renten.

– Nå tar man en fot i bakken for å evaluere situasjonen, sier han og legger til:

– De vil nok si seg stor grad av frihet i tiden som kommer, der man fortsatt har mulighet til å kjøpe verdipapirer og lignende. Eksempelvis så satte man av flere hundre milliarder dollar i den første krisepakken, og det som har gått til mindre bedrifter har allerede vist seg å være for lite. Selv om det beløpet er økt, har Fed muligheten til å gå inn med ytterligere midler.

Tror Fed vil avvente

I likhet med Magnussen tror heller ikke Handelsbanken Capital Markets at det blir aktuelt med nye rentekutt i overskuelig fremtid.

Analytiker Marius Gonsholt Hov skriver i en rapport at Fed som kjent er skeptisk til å gå under null, og tror Fed er i en situasjon nå hvor de vil avvente for å se effekten av de allerede implementerte tiltakene.

– Det etterlyses imidlertid at Powell kan være noe mer konkret enn han har vært til nå hva gjelder rentesettingen videre fremover; såkalt forward guidance. Akkurat dette vil nok være tema under pressekonferansen i dag, skriver Hov i rapporten.

Til CNBC har Rieder i Blackrock uttalt at Powell på onsdagens møte vil understreke sentralbankens forpliktelse til å gjøre det de kan.

– Jeg tror Fed vil gjøre alt som skal til, og enda litt til, bare for å være sikre, sier Rieder. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.