Orkanen Irma var den mest intense alanterhavs-orkanen som er blitt observert på over ett tiår. Det så lenge ut til at Irma ville treffe Florida med full styrke, og mange ventet dermed at orkanen kunne bli blant de mest ødeleggende i USAs historie. Irma herjer fortsatt Florida mandag morgen, men det er allerede klart at skadene vil bli langt mindre enn fryktet.

Da Irma nådde øygruppen Keys helt sør i Florida søndag morgen var den fortsatt klassifisert som en kategori 4 orkan, men innen den nådde det tett befolkede Tampa Bay-området hadde den roet seg til en kategori 2 orkan.

Både myndigheter, forsikringsselskaper og finansanalytikere nedjusterer nå sine anslag for hvor store skadene etter Irma vil bli.

Fra 200 til 49 milliarder

Ifølge Bloomberg News hadde Chuck Watson i selskapet Enki Research, som spesialiserer seg på katastrofe-modellering, anslått at skadene etter Irma kunne bli så høye som 200 milliarder dollar. Dette ville gjøre Irma til en langt dyrere katastrofe enn orkanen Katrina som traff New Orleans i 2005 og kostet 160 milliarder dollar, målt i 2017-dollar.

Etter at det ble klart at Irma allerede roet seg til en kategori 2 orkanen før den nådde Tampa Bay-området måtte Watson nedjustere sitt anslag. Ifølge Bloomberg News tror han nå at skadene kan holde seg under 49 milliarder dollar.

Mindre effekt på bnp

At effektene etter Irma ser ut til å bli mindre alvorlig enn antatt vises også i tallene fra Floridas strømleverandører. NextEra Energy Inc advarte om at 4,1 millioner kunder sto i fare for å miste strømmen, men søndag kveld hadde kun 3 millioner av dem problemer med strømmen. Konkurrenten Duke Energy Inc, varslet om at én million kunder kunne miste strømmen, men kun 233.000 ble faktisk rammet.

Ifølge Bloomberg News tror nå også flere store meglerhus at den negative effekten på den økonomiske veksten i USA vil bli mindre og mer kortvarig enn først antatt.

Goldman Sachs har kuttet sitt anslag for veksten i tredje kvartal med 0,8 prosentpoeng, men påpeker samtidig at de tre påfølgende kvartalene vil få en positiv effekt av gjenoppbygging og økt konsum.

Store ødeleggelser i Karibia

– Dyre og omfattende naturkatastrofer er forbundet med ekstra sterk nedgang i økonomisk aktivitet, men også en raskere påfølgende innhenting, sier økonom Jan Hatzius i Goldman Sachs ifølge Bloomberg News.

Til tross for at Florida ser ut til å ha unngått det verste av Irmas vrede, er det fortsatte klart at orkanen gjorde svært store skader i Karibia. Ødeleggelsene på øya Barbuda var særlig alvorlige og minst 25 personer mistet livet. (Vilkår)

Ikke hørt strupesang før? Nordmann dro til Sibir for å delta i sangkunstens verdensmesterskap
Se og, ikke minst, hør Bjørn Tomren strupesynge i den russiske republikken Tuva. – Hvis jeg mangler et ord på tuvinsk, synger jeg bare «Sylfest Lomheim».
02:16
Publisert: