USAs president Donald Trump har stått i fronten for sommerens handelskrig, som nylig ble skrudd opp da amerikanerne både ga fra seg og fikk straffetoll i retur av Kina.

Etter et år der den amerikanske presidenten har fått kritikk for å prioritere bilaterale avtaler fremfor det globale fellesskap, gjester han verdens største multilaterale samarbeid under FN-uken kommende mandag.

Det skjer etter en tid der forholdet til FN har vist seg anstrengt. Hilmar Mjelde, postdoktor på Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitet i Bergen, tror presidenten vil få en blandet mottagelse.

– Tradisjonelt har USA vektlagt felles verdier og interesser i samarbeidet med allierte. Under Trump er det konfrontasjon, der han behandler allierte som motstandere som må gi USA mer. Dette er en betydelig forskjell mellom Trump og hans forgjengere i innhold, ikke bare stil, sier han.

Ras av utmeldinger

De amerikanske utmeldingene av Parisavtalen og atomavtalen med Iran er blant hendelsene som har vakt mest oppmerksomhet. Videre har amerikanerne trukket seg fra FNs organisasjon for utdannelse, vitenskap, kultur og kommunikasjon (UNESCO), FNs menneskerettsråd, samt kuttet støtten til FNs befolkningsfond og FNs organisasjon for palestinske flyktninger.

Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton gikk også nylig ut og truet med å pågripe dommere i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) dersom de åpnet sak mot amerikanske styrker som hevdes å stå bak brudd på menneskerettighetene i Afghanistan, noe som også har skapt reaksjoner.

FN har svart på USAs holdninger ved blant annet å stemme ned president Trumps kandidat til å lede Den internasjonale organisasjon for migrasjon (IOM), noe som ble sett på som et dristig valg av en organisasjon som i stor grad er avhengig av amerikanske midler, skriver CBS.

Steile Iran-fronter

Under tiden i New York skal Trump være til stede på et møte om trusselen fra verdens narkotikahandel, men det er tonen overfor Iran som trekkes frem som et av spenningsmomentene i forkant.

Ifølge Washington Post og andre medier bestemte presidentens stab å tone ned FN-ambassadør Nikki Haleys forslag om å bruke en kommende sammenkomst i FNs sikkerhetsråd til å snakke om hvordan de mener Iran bryter internasjonal rett og skaper utrygghet i Midtøsten.

Som leder av presidentskapet i Sikkerhetsrådet for september har amerikanerne mulighet til å sette agendaen for møtet. Nå skal temaet i stedet være en generell debatt om atomvåpen, for ikke å forsterke frontene med allierte fra Frankrike og Storbritannia over Iran-avtalen, skriver avisen.

Iran er likevel ventet å utgjøre en del av Trumps tale til generalforsamlingen, som holdes tirsdag.

– For Trump er internasjonalt samarbeid et nullsumsspill, hvor han gjerne handler alene, men han er også pragmatisk og åpen for å samarbeide med diktatorer. Konkret venter jeg derfor et snevert fokus på amerikanske interesser, med Iran og gjerne Kina som skyteskiver, sier Mjelde.

«Må unngå Russland-ros»

Ole Jacob Sending, forskningssjef ved Norsk Utenrikspolitisk Instititutt (Nupi), sier at året med presidenten har vist at Trump har en annen tilnærming til internasjonalt samarbeid, der han er mer interessert i å gjøre noe med de avtalene som allerede er inngått enn å engasjere seg i nye.

– Samtidig tror jeg ikke han kommer til å få en kald skulder av de andre landene under FN-uken. Det er tydelig, blant annet i G7-gruppen, at det gjøres mye for å ha USA med på laget. USA er heller ikke ute etter å «demontere» FN, ettersom det fortsatt er en sentral arena for dem å utøve innflytelse, sier Sending.

Han tror likevel spådommene om at Iran kan bli en ny kilde til konflikt blant de allierte, er en reell bekymring.

– Jeg tror Trump kommer til å snakke mye om amerikansk utenrikspolitikk uten å nødvendigvis gi FN selv så mye plass, ettersom han har kritisert dem til høyre og venstre. Det vil også overraske meg om han ikke bruker talen til å rettferdiggjøre at han trakk USA fra Iran-avtalen, sier forskeren.

– Hva bør han unngå å snakke om?

– Det ville forsuret stemningen om han annonserte å trekke USA fra flere multilaterale avtaler. I tillegg bør han tråkke varsomt når det gjelder å snakke i rosende ordelag om Russland.

Fra norsk holder vil statsminister Erna Solberg (H), utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og utviklingsminister Nikolai Astrup (H) være til stede under FN-uken. Det samme vil kronprins Haakon, som nylig markerte startskuddet for Norges valgkamp om en plass i Sikkerhetsrådet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Det har ikke jeg fått med meg!
DN serverte børsverdi-nyhet til avtroppende NHO-sjef Kristin Skogen Lund
02:23
Publisert: