Det som skulle være den amerikanske marinens nyeste flaggskip, gigant-destroyeren USS Zumwalt, har støtt på store tekniske problemer.

Verdens dyreste destroyer har kostet 4,4 milliarder dollar (nesten 37 milliarder kroner), men et teknisk havari kan gjøre krigsskipet enda dyrere. Skipets fremtid kan rett og slett være i fare, og det spekuleres om at den kommende Trump-administrasjonen vil gå gigantsatsingen nærmere etter i sømmene, melder CNBS.

Det siste er ikke utenkelig etter at amerikanske medier så sent som for få dager siden meldte at Trump gikk hardt ut mot planene om å bygge nytt presidentfly, kjent som «Air Force One», fordi det er for dyrt

Zumwalts motorhavari skjedde i slutten av november, for øvrig det tredje siden sjøsettingen, og oppsto da USS Zumwalt befant seg i Panamakanalen på vei til den kommende hjemmehavnen i San Diego, skriver Maritime Executive. Skipet ligger nå til reparasjon.

Som om ikke tekniske feil er nok, så har eksperter også stilt spørsmål ved om skipet lenger er egnet til de oppdragene som det opprinnelig var tiltenkt.

Problembarn

Det er ikke første gang det stilles spørsmål ved om skipet har noen fremtid. I oktober i fjor hadde Wired en artikkel der det stilte spørsmålet om hva som gjorde at marinen foretrakk en design som meget godt kan ende på skraphaugen.

Wired skriver at programmet med den nye Zumwalt-klassen av destroyere startet tidlig på 1990-tallet, og har vært et problembarn siden da. I utgangspunktet planla marinen å kjøpe 32 skip, så sa de syv og så tre. Og nå kan det ifølge Wired bli bare to.

Skipet, som er bygget med stealth-teknologi, ble offisielt overlevert til den amerikanske flåten tidligere i høst.

På grunn av den svært avanserte teknologien har USS Zumwalt en besetning på bare 158 personer, som er rundt halvparten av dagens destroyere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Trump om sine første 100 dager som president
USAs neste president Donald Trump sier han vil skrote handelsavtalen TPP på sin første dag i Det hvite hus. Mandag publiserte han denne videoen der han forteller om sine prioriteringer de første 100 dagene som president.
02:37
Publisert: