– Det er ikke naturlig for oss å kommentere på Twitter-meldinger fra en påtroppende president. Sett fra min posisjon som programdirektør så forholder vi oss til den sittende regjeringen, og det samme gjør amerikanerne. Det er først i slutten av januar og utover våren vi vil se hvordan utspill fra Trump vil materialisere seg, sier generalmajor Morten Klever, som har ledet det norske kampflyprogrammet siden 2014.

- Ingeng tvil om at USA har behov for F-35

Han understreker at Forsvarsdepartementet hvert år foretar en løpende usikkerhetsanalyse som vurderer både risiko og økonomien i F-35-prosjektet.

– Den starter vi hvert år når budsjettet legges fram i USA, og denne gangen blir det Trump-administrasjonen som legger fram budsjett for 2017. Når det kommer, vil vi se hvilke eventuelle tiltak de iverksetter i USA, hvis noen, sier Klever.

– Så vil jeg si at på grunnlag av de signalene jeg får fra det amerikanske programmet – og den sittende amerikanske administrasjonen – så er det ingen tvil om at amerikanerne har behov for dette systemet som erstatning for sine gamle systemer, sier Klever. 

Mener det er for dyrt 

Donald Trump synes F-35-prosjektet er blitt for dyrt. Han sier han har bedt om pris på en versjon av konkurrenten Boeings F-18-kampfly.

Trump har også tidligere kritisert kostnadsoverskridelsene i F-35-prosjektet og fornyer kritikken i en Twitter-melding lagt ut sent torsdag.

Meldingen kom dagen etter at Trump hadde møter med sjefen for flyprodusenten Lockheed-Martin, Marillyn Hewson, og sjefen for konkurrenten Boeing, Dennis Muilenburg.

Amerikanske myndigheter regner i dag med å betale 379 milliarder dollar for utvikling og innkjøp av det avanserte kampflyet – tilsvarende omkring 3.300 milliarder kroner etter dagens kurs. Det omfatter anskaffelse av 2.443 fly, de fleste av dem til det amerikanske luftforsvaret.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette er LA-politiets spesielle metode for å bekjempe kriminalitet
DN ble med politiet i LA ut på jobb.
00:38
Publisert: