Hon Hai Precision Industry, som går under navnet Foxconn internasjonalt, ble etablert på midten av 1970-tallet som en komponentleverandør til blant annet amerikanske dataspill. Gjennombruddet kom på 1990-tallet da Apple satte ut produksjonen.

Amerikanskproduserte flatskjermer

Det taiwanske selskapet har nesten alt av produksjon i Kina og har rundt 1,3 millioner ansatte ved asiatiske fabrikker. Lønnsnivået ved kinesiske fabrikker er femdoblet siden årtusenskiftet og selskapet har tatt i bruk roboter og automatisering.

Grunnlegger Terry Gou har siden 2015 vurdert å etablere en større fabrikk i USA. Nå har han gitt klarsignal til å investere 10 milliarder dollar (80 milliarder kroner) i en fabrikk i delstaten Wisconsin. Denne skal produsere lcd-skjermer til flatskjermer.

Dette er en av de største utenlandske investeringene i en ny elektronikkfabrikk i USA på over 20 år – og den største i Midtvesten.

– Fjernsynsapparatet ble oppfunnet i USA, men moderne fjernsynsapparater produseres ikke lenger i USA. Vi skal endre på dette. Det starter i dag i Wisconsin, sa Gou i Det hvite hus på onsdag sammen med president Donald Trump og andre politikere til stede.

Fabrikken skal sysselsette rundt tre tusen ansatte når den står ferdig – sannsynligvis i 2019. Den skal ifølge New York Times bygges i den sørøstlige delen av Wisconsin, hvor Senator Paul Ryan, som er speaker i Representantenes hus, kommer fra.

Delstatens guvernør sa under seremonien at fabrikken på rundt 2 millioner kvadratmeter indirekte kan gi 22.000 nye arbeidsplasser i Wisconsin, hvor Trump fikk en overraskende seier under valget i fjor.

– Fantastisk dag

Trump tok æren for investeringen.

– Dette er en fantastisk dag for amerikansk produksjon, amerikanske arbeidere og alle som tror på «Made in the USA». Terry Gou tilhører en voksende liste over toppsjefer som innser at USAs muligheter er ubegrensede, sa Trump.

Trump lovet under valgkampen at han skulle bringe arbeidsplasser tilbake fra Asia og Mexico. Foxconn har bygd noen av verdens største fabrikker i Kina hvor blant annet Apples Iphone-modeller produseres.

– Jeg sa til Terry at «du må gi oss noen av disse enorme fabrikkene». Hvis jeg ikke hadde blitt valgt ville han definitivt ikke ha brukt ti milliarder dollar. Dette er en utrolig investering, sa Trump.

Skepsis til Foxconn

Det er ikke første gang Foxconn-grunnleggeren har lovet å investere i USA. For fire år siden skulle han bygge en fabrikk i Harrisburg i Pennsylvania. Fabrikken ble aldri bygd.

– Jeg vil bli begeistret den dagen arbeiderne mottar sin første lønnsslipp. Foxconn har en historie hvor de bruker store ord, men ikke nødvendigvis innfrir, sier direktør Scott Paul hos Alliance for American Manufacturing til New York Times.

Også politikere er skeptiske.

– Jeg er skeptisk til denne kunngjøringen. Nå må vi se om politikerne er villige til å gi mellom én og tre milliarder dollar i offentlig støtte, sier Demokratenes minoritetsleder i delstatssenatet i Wisconsin, Jennifer Shilling i en uttalelse.

Eksperter mener at det er fornuftig å bygge en fabrikk i nærmarkedet.

– Flatskjermer er ikke små produkter. Med dagens tv-skjermer er de heller ikke billige å sende, sier professor Andy Tsay ved Santa Clara University til New York Times.(Vilkår)

Halodi Robotics
Robotics har laget prototyper på menneskeroboter. Målet er at robotoen Eve skal fungere som hjemmerobot og gjøre de aller fleste oppgavene mennesker kan, typ husarbeid.
02:10
Publisert: