«Gjør dere klare, Russland», var beskjeden fra USAs president Donald Trump på Twitter onsdag. Ifølge presidenten kunne russerne vente seg amerikansk bombing av Syria. Torsdag var tonen noe annerledes:

– Har aldri sagt når et angrep på Syria vil finne sted. Kan skje veldig snart, eller ikke så snart i det hele tatt! skriver Trump, som har gått kraftig ut etter et påstått kjemisk angrep fra syriske regjeringsstyrker tidligere i måneden. Frankrike og USA holder Syrias president Bashar al-Assad ansvarlig.

Den nye Twitter-meldingen viser at Trump prøver å moderere seg, ifølge Etterretningstjenestens tidligere sjef Kjell Grandhagen.

– Jeg tolker Trumps Twitter-melding som et ganske tydelig steg tilbake, sier han.

President Donald Trump er et usikkerhetsmoment, sier Grandhagen.
President Donald Trump er et usikkerhetsmoment, sier Grandhagen. (Foto: Kevin Lamarque/Reuters/NTB Scanpix)

Usikre USA

Grandhagen ga seg som etterretningssjef i 2016, og er i dag konsulent for DNB. Han har skrevet en analyse av situasjonen for banken.

– Den første utfordringen er at det ikke er helt klart hva som skjedde i utkanten av Damaskus, og hvem som står bak angrepet. Jeg går utfra at vestlige land vil være overbevist om at man får bekreftet at det er det syriske regimet før det gjør noe, sier han.

Frankrikes president Emmanuel Macron uttalte torsdag at landet har bevis for at det er myndighetene i Syria som står bak angrepet i utkanten av Damaskus. Storbritannias regjering hadde et hastemøte om saken torsdag.

– Den største usikkerhetsfaktoren er Trump-administrasjonen. Den har skiftet ut sikkerhetsrådgivere, har ikke utenriksminister og en Trump har allerede gått veldig tilbake på det han sa onsdag, sier Grandhagen.

Tror ikke på krig

Russland slo tilbake mot Trump tidligere i uken, og advarte om at amerikanske missiler skutt mot Syria ville bli skutt ned.

– Om russerne skyter ned amerikanske missiler vil vi det være en de facto krigstilstand. Jeg tror begge land gjør alt de kan for å unngå det, sier Grandhagen.

Torsdag kom nyheten fra den russiske hæren om at syriske regjeringsstyrker har tatt kontrollen i hele Douma, opprørernes siste bastion i Øst-Ghouta.

– I Syria har regjeringsstyrkene vært på offensiven ganske lenge. I nær fremtid vil de antageligvis renske opp i de nordligste delene av landet. Da har Assad i praksis vunnet krigen med hjelp av Russland og Iran, mens USA har vært på sidelinjen, sier Grandhagen.

– USA kan skade Assad med et omfattende militært angrep, men det er svært lite sannsynlig med erfaringene de har fra Irak, Afghanistan og Libya. USA vil ikke engasjere seg i en ny konflikt, særlig ikke i Midtøsten, legger han til. (Vilkår)

Slik kan du sjekke solforholdene på visning
Carsten Pihl forbrukerrådgiver hos Norges Eiendomsmeglerforbund viser hvordan du kan sjekke solforholdene når du skal kjøpe bolig
02:29
Publisert: