Når finansministrene i G20 møtes, pleier de alltid å vedta en erklæring der de lover å arbeide for økt handel og stå imot proteksjonisme. Det skjedde ikke denne gangen.

I stedet erklærte ministrene fra verdens 20 største økonomier lørdag at de "jobber for å styrke handelsbidraget i våre økonomier". Til sammenligning tok finansministrene i fjor til orde for å motstå alle former for proteksjonisme.

Stor seier til Trump

G20-møtets slutterklæring regnes dermed en stor seier for USAs president Donald Trump, som har inntatt en proteksjonistisk holdning og uttrykt sterk misnøye med frihandelsavtaler.

Ingen klimaløfter

Da finansministrene rundet av de to dager lange møtet i Baden-Baden i Tyskland lørdag, lot de også være å nevne kampen mot klimaendringer i sluttdokumentet.

På fjorårets G20-møte var nettopp handling for å bekjempe klimaendringer nevnt i slutterklæringen. Ifølge AFPs kilder kunne ikke den amerikanske delegasjonen forplikte seg til klimaet på årets møte ettersom de hadde fått klare instrukser fra Washington om å la være.

Fraværet av klimaforpliktelser i G20s erklæring utgjør et nytt tilbakeslag for klimakampen, mener aktivister. Fra før har Trump foreslått å strupe bevilgningene til klima og miljø i sitt utkast til statsbudsjett.

Varsellamper

Slutterklæringen er ikke bindende, men den er viktig fordi den legger føringer for global økonomi- og finanspolitikk.

USAs president Donald Trump har fått stormaktenes varsellamper til å blinke rødt med sin "Amerika først"-politikk. Handelsavtaler kan stå for fall, og bekymringen er stor for at USA vil begynne å sette opp barrierer for å beskytte innenlandsk industri mot konkurrenter i andre land.

Da USAs finansminister Steven Mnuchin besøkte Berlin før G20-møtet, sa han at Det hvite hus ikke hadde noe ønske om å starte en "handelskrig".

Trump støtter frihandel, men handelen må også være rettferdig, forklarte Mnuchin. Han gjentok USAs bekymring for valutamanipulering i land med store handelsoverskudd.

G20-landene omfatter to tredeler av verdens befolkning, 85 prosent av verdens økonomiske produksjon og 80 prosent av den globale handelen.(Vilkår)

Syv favoritter fra MC-messen
Se de hotteste nyhetene på to hjul denne våren.
09:36
Publisert: