Nye demonstrasjoner er planlagt torsdag kveld i sentrum av Minneapolis, dagen etter at det oppsto voldsomme sammenstøt mellom politi og demonstranter, som satte fyr på biler og bygninger. Det ble også meldt om plyndring av butikker. Protestene fortsatte utover natten.

– Ikke kom hit

Byen har stengt trikkelinjene i og planlegger å stanse alle bussavganger av hensyn til sikkerheten til de ansatte, heter det i en uttalelse.

Flere nabolag i byen er hardt rammet, og politiet har rykket ut til meldinger om ødeleggelser og opptøyer i Minneapolis og nabobyen St. Paul.

I St. Paul ble butikker i sentrum av byen plyndret og politibiler angrepet med stein og flasker, opplyser politiet.

– Vennligst hold dere hjemme. Ikke kom hit for å demonstrere. Fokuser på George Floyd, på bevegelsen vår, på å hindre at dette skjer igjen. Vi kan stå sammen i den kampen, tvitret ordfører Melvin Carter i St. Paul.

Guvernør etterlyser endring

Det var mandag kveld at 46-åringen George Floyd døde etter at en politimann holdt ham i bakken med et kne mot halsen i flere minutter under en pågripelse i Minneapolis.

Guvernør Tim Walz i Minnesota har etterlyst store endringer etter Floyds død.

– Det er på tide å bygge gjenoppbygge byen, det juridiske systemet og forholdet mellom politiet og dem politiet skal beskytte. George Floyds død bør gi rettferdighet og føre til systemendringer, ikke mer død og ødeleggelser, sier Walz.

Demonstrasjonene som startet i Minneapolis onsdag kveld og strakte seg inn i natten, var mer voldelige enn de første demonstrasjonene tirsdag. Ordfører Jacob Frey har bedt om ro.

– Vær så snill, Minneapolis. Vi kan ikke la en tragedie forårsake mer tragedie, tvitret han.

Ber om at nasjonalgarden settes inn

Frey har også bedt guvernør Walz om å sette inn den amerikanske nasjonalgarden, bekreftet en talsmann torsdag.

Guvernørens kontor har ikke kommentert saken, men Walz har oppfordret folk om å forlate områder der opptøyene foregår og kalt det «en ekstremt farlig situasjon».

Sist gang nasjonalgarden i Minnesota ble satt inn for å håndtere opptøyer var i 2008.

Opptøyene har også spredd seg til andre amerikanske byer, og i Los Angeles ble en motorvei sperret og politibiler angrepet.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.