I en felles uttalelse onsdag advarer FBI og to andre føderale myndigheter om at de har «pålitelig informasjon om en økt og umiddelbart forestående datatrussel mot amerikanske sykehus og helsetilbud».

De sier fiendtlige grupper angriper sektorene med angrep som kan føre til «datatyveri og sammenbrudd for helsetilbud». Angriperne bruker virus som forstyrrer datasystemene og kun kan fjernes med passord utpresserne først vil oppgi etter de får betalt løsepenger.

Bak angrepet står en russiskspråklig gruppe. Angrepet sammenfaller med presidentvalget i USA, men det er ikke umiddelbart noe som tilsier at det gruppen er motivert av noe annet enn penger.

– Vi står overfor den største datasikkerhetstrusselen vi noensinne har sett i USA, sier Charles Carmakal, som er sjef for datasikkerhetsfirmaet Mandiant i en uttalelse.

Han er bekymret for at gruppen kan spre den skadelige programvaren til flere hundre sykehus de neste ukene, mens USA står midt oppi tiltagende koronasmitte rundt om i landet.

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.