Denne uken ga USAs president Donald Trump en indikasjon på at han er mindre aggressiv når det gjelder kinesiske investeringer i amerikanske selskaper.

Trump uttalte tirsdag kveld at USA skal bruke eksisterende lovverk til å vurdere risiko knyttet til utenlandsinvesteringer, i stedet for å gjennomføre egne restriksjoner for Kina.

Sjefanalytiker Erik Bruce i Nordea Markets mener dette kan være et tegn på at Trump ikke vil handle like aggressivt som det han tidligere har gitt uttrykk for.

– Man kan godt ta det han sa om Kina som en indikasjon på at han hører mer på amerikansk næringsliv, og mindre på dem som går mer aggressivt ut mot Kina, sier han til DN.

Onsdag avviste imidlertid Trumps økonomiske rådgiver, Larry Kudlow, at Trumps beslutning betyr at USA har myknet, ifølge flere amerikanske medier.

Tror Trump trekker seg fra handelskrig

Det har stormet rundt Trumps handelspolitikk, og frykten for en handelskrig har preget nyhetsbildet og markedsutviklingen de siste ukene.

Trumps trusler og uttalelser når det gjelder andre saker har imidlertid skapt uro tidligere, før det senere har vist seg ikke å bli noe av.

Bruce i Nordea Markets tror heller ikke denne gangen at Trump vil gjøre alvor og skape en stor handelskrig, til tross for at presidenten allerede har innført tiltak, som stål- og aluminiumstoll.

– Min hovedtro er at vi ikke får en full handelskrig, hvor landene virkelig tar i hardt på tollsatsene, sier han.

Etter at Trump innførte kraftig økt toll på stål og aluminium økte EU tollen på motorsykler og en rekke andre produkter fra USA. Den amerikanske motorsykkelprodusenten Harley Davidson varslet som følge av dette at den vil flytte produksjon ut av USA.

Bruce viser til at også amerikanske produsenter av transformatorer, som trenger den type stål som Europa produserer, også har varslet utflytting.

– Amerikansk næringsliv forteller Trump hele tiden at dette ikke er bra. Det er fortsatt min tro at han prøver å få innrømmelser fra andre land, og vise at han er sterk overfor egne velgere, men at han «backer ut» etter hvert, sier Bruce.

Rettet mot egne velgere

Sjefanalytikeren tror det er flere grunner til at Trump går så hardt ut med trusler. Han trekker blant annet frem at den amerikanske presidenten ønsker at Kina skal gjennomføre tiltak.

– Det kan også være at det er rettet mot egne velgere, at han ønsker å vise at han handler og vil beskytte amerikanske arbeidsplasser. Men jeg antar at han vet at amerikanske arbeidsplasser kommer til å bli truet av en handelskrig, sier Bruce.

Ifølge ham vil en handelskrig føre til at USA treffer på de samme problemene som landet gjorde da handelen ble mer og mer liberal.

– Noen næringer kommer til å tjene, mens andre kommer til å tape. Taperne flytter ikke rett til områdene som går bra. Det tar tid å bygge opp nye stålverk, men det er raskt å legge ned Harley Davidsson-fabrikken, og fjerne arbeidsplasser der, sier Bruce.

– Det er grunnen til at jeg tror at fornuften seirer til slutt, understreker han.

– Kommer ikke til å få noe entydig svar

Trumps handelskonflikt med handelspartnerne har skapt uro i både aksje- og valutamarkedet. Dersom det viser seg ikke å bli noe handelskrig venter Bruce at markedet vil roe seg.

– Men jeg tror ikke det blir noe gigantisk oppgang. Vi kommer ikke til å få noe entydig svar på dette, det kommer til å være frem og tilbake med uro, sier han.

Sjefanalytikeren viser til at det skal være mellomvalg i november, der republikanernes flertall i begge kamrene og kongressen står på spill. Det kan være at Trump vil vise en aggressiv holdning frem til valget, for å vise at han gjør noe for å beskytte amerikanske arbeidsplasser, mener Bruce.

Samtidig trekker han frem at det er vanskelig å vite hva Trump kommer til å gjøre.

– Det er høyst usikkert, og signalene hans varierer jo fra dag til dag. Noen ganger hører han på dem som er mest aggressive, og andre ganger på de mer moderate, sier Bruce.

Politisk gevinst

Professor Torbjørn Knutsen ved NTNU tror også at Trump kommer med trusler på bakgrunn av mellomvalget som holdes til høsten.

– Gevinsten er politisk. Han tilfredsstiller sin base av kjernevelgere noe som i sin tur vil styrke hans og republikanernes sjanser ved mellomvalgene, sier han.

Knutsen mener mange kommentatorer har lagt stor vekt på at Trump er uvitende og uforutsigbar, men at det ofte blir oversett at presidenten er konsistent på flere punkter.

– Mange av hans politiske holdninger har vært konsistente i årevis og det later til at disse nå gir ham kompasskurs på flere politiske felt. Et av disse er innvandringspolitikken og dette med en mur mot Mexico. Et annet er handelspolitikken, sier han.

For å kunne forutsi om Trump kommer til å gjøre det han sier og truer med, mener professoren man se på hvilke felt han er konsistent på over tid og hvilke felt han bare sier det som faller ham inn.

– Når det gjelder det økonomiske feltet, tenker jeg at er rimelig konsistent, sier Knutsen.

Han viser til at Trump har holdt fast ved de slagordene som fungerte best under valgkampen, som for eksempel at USAs handelspartnere svindler landet. (Vilkår)

- Jeg tror ikke det er menn som holder kvinner nede
Styreleder i Norgesgruppen Knut Hartvig Johannson deltok onsdag på rundebordskonferanse om mangelen på kvinnelige toppledere i næringslivet.
00:34
Publisert: