Nesten seks måneder etter at demonstrasjonene startet i Hongkong er det ingenting som tyder på at demonstrantene vil akseptere myndighetenes krav om å starte en dialog. De forlanger økt selvstyre, mer demokrati, en ny politisk ledelse og etterforskning av politiet.

De har fått støtte fra en nesten samlet amerikansk kongress og, om ikke helt helhjertet, den amerikanske presidenten med undertegnelsen av to nye lover i USA som støtter demokrati og menneskerettigheter i den kinesiske byen.

– Fortsett kampen med oss

Flere tusen demonstranter tok til gatene i Hongkong torsdag kveld – samtidig som millioner av amerikanere var i ferd med å klargjøre kalkuner for den årlige Thanksgiving-feiringen. Dette var et Thanksgiving-rally for å takke den amerikanske kongressen og president Donald Trump.

– Årsaken til at vi avholder dette rallyet, er å vise vår takknemlighet overfor den amerikanske kongressen og president Trump for å ha vedtatt loven. Vi er takknemlige og setter stor pris på at amerikanere støtter Hongkong, står sammen med oss og ikke velger å ta side med Kina, sa studentaktivist Sunny Cheung til de fremmøtte.

Tusenvis av fremmøtte sang «Glory to Hongkong», som er blitt en alternativ «nasjonalsang» for demonstrantene i Hongkong.

– Godkjennelsen av loven og distriktsvalgene sist helg betyr ikke at kampen er over. USA – vær så snill: fortsett kampen sammen med oss, sa Kex Luang Yiu-ting, som representerte arrangøren, ifølge South China Morning Post.

Vurderer innreiseforbud

President Trump hadde ikke noe valg og ble presset til å undertegne «Hongkong Human Rights and Democracy Act» etter bred støtte fra begge kamre i Kongressen – og begge partier.

«De som løper rundt i Hongkongs gater med Star-Spangled Banner gjør ikke noe feil; det er mange i Hongkong som bryr seg dypt om friheten i byen. Dessverre inkluderer ikke det han som sitter på toppen», skriver Hongkong Free Press, med henvisning til president Trump.

Kina er rasende på amerikanske politikere, som de mener blander seg inn i «indre anliggender».

– Dere må bare følge med hva som skjer videre. Hva som kommer vil komme, sa det kinesiske utenriksdepartementets pressetalsperson Geng Shuang på torsdag.

Ifølge sjefredaktør Hu Xijin i Global Times, en statseid kinesisk avis som formidler den kinesiske regjeringens syn, vurderer Kina å forby de amerikanske senatorene som utarbeidet loven fremtidig innreise til Kina og Hongkong.

– Hongkong er for øyeblikket den største geopolitiske risikoen for markedene, sier sjeføkonom Holger Schmieding hos Berenberg til CNBC.

Hongkong-børsen falt med over to prosent fredag formiddag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.