Da alarmen begynte å kime i USA og deler av Europa i fjor sommer med høyere priser, var det få tegn til panikk å spore i Asia. Dette har snudd på kort tid. Nesten alle sentralbankene har strammet inn eller er i ferd med å sette opp styringsrenten.

Forverret inflasjonsproblem

En 9,1 prosent prisvekst i USA for juni gjør at investorer og finansinstitusjoner ser en betydelig høyere enn ventet rentejustering under rentemøtet i den amerikanske sentralbanken om to uker.

– Alt er i spill, sa Fed-sjef for Atlanta, Raphael Bostic, da han ble spurt om den siste inflasjonsrapporten på onsdag.

På et oppfølgingsspørsmål om dette kan bety en renteøkning på et helt prosentpoeng, bekreftet han det.

– Det kan bety alt, sa han.

Natt til torsdag var sannsynligheten for at renten settes opp med 100 basispunkter på hele 79,2 prosent, og 20,8 prosent sannsynlighet for 75 basispunkter, ifølge CME FedWatch.

For en uke siden var sannsynligheten lik null. Før inflasjonsrapporten kom på onsdag ble en det sett på som kun 7,6 prosent sannsynlig.

– Nye data tyder på at Fed inflasjonsproblem har forverret seg. Vi venter at beslutningstagerne reagerer ved å skalere opp tempoet i renteøkningene for å styrke deres troverdighet, skriver den japanske finansinstitusjonen Nomura i et nytt notat.

I referatet fra Fed-møtet i juni ble det varslet en dobbelt eller trippel renteheving. Deutsche Bank tviler på at Fed vil komme med en renteøkning på et helt prosentpoeng uten forvarsel.

– De har fortsatt tid på seg til å kommunisere hvis de ønsker å gjøre det, sier seniorøkonom Brett Ryan til Bloomberg.

– Den største overraskelsen

Finansinstitusjonen ING skriver i morgenrapporten fra Singapore at de asiatiske valutaene er sårbare etter den amerikanske inflasjonsrapporten for juni. Den thailandske valutaen har stupt mot dollar. Det ventes en renteøkning i august.

ING er overrasket over mangelen på reaksjoner ved aksjemarkedene – spesielt i USA.

– Den største overraskelsen denne morgenen er at amerikanske aksjer ikke har falt mer enn de har gjort. Markedet priser inn en renteøkning på 100 basispunkter senere denne måneden, skriver ING-teamet ledet av analysesjef Robert Carnell.

Det er nervøsitet ved Asia-børsene. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet med en nedgang da handelen startet, men etter to timers handel har dette snudd til en svak oppgang på 0,6 prosent.

Flat vekst – høy inflasjon

Singapore fjernet nesten alle koronarestriksjoner i løpet av andre kvartal og det er ingen begrensninger på innreise. Prisveksten har gjort at forbrukerne har vært svært forsiktige med innkjøp og det er lavere aktivitet i detaljhandelen.

Singapore er først ute med å legge frem fullstendige økonomiske statistikker for andre kvartal. På årsbasis fikk Singapore en årsjustert økonomisk vekst på 4,8 prosent. Dette var 0,4 prosentpoeng svakere enn konsensus, ifølge Reuters.

Sammenlignet med årets første kvartal var det en helt flat utvikling i den handelsavhengige økonomien. Dette kom som en overraskelse da det var ventet en vekst på én prosent, ifølge beregninger innhentet av Bloomberg.

– Bystatens økonomi stagnerte uventet i andre kvartal. Dette hindret ikke sentralbanken fra å stramme inn pengepolitikken i et forsøk på å takle høy inflasjon, skriver seniorøkonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en rapport.

Samtidig som de økonomiske statistikkene ble lagt frem torsdag morgen svarte sentralbanken med nye innstramninger. I motsetning til de fleste sentralbanker, som bruker styringsrenten som det viktigste pengepolitiske verktøyet, bruker Singapore valutapolitikken.

Målet er det samme, som for andre sentralbanker – få ned prisveksten.

– Denne innstramningen, som bygger på tidligere innstramninger, bør bidra til å bremse inflasjonen og sikre prisstabilitet på mellomlang sikt, heter det i uttalelsen fra Monetary Authority of Singapore.

Sentralbanken oppjusterer samtidig inflasjonsprognosen for hele året til mellom fem og seks prosent, og en kjerneinflasjon på mellom tre og fire prosent. Dette er den tredje justeringen hittil i år.

Renteøkning fortsetter

Den sørkoreanske sentralbanken startet renteøkninger i august i fjor. Den siste renteoppgangen kom på torsdag – ned 50 basispunkter, noe som gir en styringsrente på 2,25 prosent.

– Den største bekymringen for sentralbanken for øyeblikket er inflasjonen, som nådde det høyeste nivået på 24 år med seks prosent i juni. Høyere drivstoff- og matvarepriser har vært nøkkelfaktorer som har presset inflasjonen høyere, men det har også gitt et underliggende press. Lønningene stiger i et stramt arbeidsmarked og også kjerneinflasjonen stiger, skriver seniorøkonom Gareth Leather hos Capital Economics i en ny rapport.

Analyse- og rådgivningsselskapet tror inflasjonstoppen nærmer seg i Sør-Korea, og kan nå en topp i august. Årsaken er blant annet det nylige fallet i de globale råvareprisene. Oljeprisen (brent spot) er tilbake på under 100 dollar fatet – det laveste nivået siden mars.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.