Fredag ble Mick Mulvaney ansatt som president Donald Trumps fungerende stabssjef etter John Kelly. Det har lenge vært spekulert i at Kellys jobbfremtid har vært i fare.

Mulvaney kommer fra jobben som budsjettsjef ved Office of Management and Budget (OMB), en avdeling i Det hvite hus som kontrollerer at føderale etater følger presidentens budsjett og politikk.

Mulvaney uttrykte stor glede over å gå over i en ny stilling. I forrige måned skal han likevel ha sagt at ambisjonene ikke var å bli Trump stabssjef, men heller å etterfølge presidentens handelsminister Wilbur Ross, skriver Politico.

81 år gamle Ross skal være en av statsrådene som Trump vurderer å skifte ut, skriver flere medier, deriblant CNBC.

«Last man standing»

I stedet blir altså Mulvaney den amerikanske presidentenes tredje stabssjef på to år, og tittelen «fungerende» indikerer at det kan bli flere. President George W. Bush hadde like mange stabssjefer på sine åtte år i embetet, mens Bill Clinton og Barack Obama hadde henholdsvis fire og fem.

Magasinet Time mener aktuelle kandidater etter hvert ble få, og at Mulvaney var såkalt «last man standing». Nick Ayers, visepresident Mike Pences stabssjef, var lenge ventet å få stillingen, men annonserte nylig at han flytter med familien tilbake til Georgia.

Newt Gincrich, tidligere leder av Representantenes hus, New Jersey-guvernør Chris Christie og Trumps svigersønn Jared Kushner skal alle ha vært aktuelle, men har enten ikke blitt spurt eller har ikke ønsket jobben, skriver magasinet.

–Dette er ikke rett tidspunkt for meg og min familie, og jeg har informert presidenten om at jeg ikke vil bli vurdert, sa Christie i en uttalelse kort tid før Mulvaney fikk jobben fredag.

– Ingen kan styre Trump

Jobben som stabssjef er blir kalt for «Washingtons vanskeligste jobb».

– Ingen stabssjef kan styre president Trump, men han trenger en person som er modig nok til å se ham inn i øynene og si «dette er ikke en god idé», sa Gingrich til Fox News tidligere i uken.

Selv ser Mulvaney frem til tiden som kommer.

– For en stor ære. Det kommer til å bli et flott 2019! skriver han på Twitter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Ankom det tradisjonelle juleselskapet på Theatercaféen i Rolls-Royce
01:38
Publisert: