Organisasjonen With Honor er i full gang med kampanjen for å få flest mulig veteraner valgt inn i den amerikanske nasjonalforsamlingen. De anklager Kongressen for å ikke å ta fatt i viktige utfordringer i samfunnet, samtidig som de peker på at velgernes tillit er på et lavmål.

– Vårt mål er å få valgt inn kandidater som arbeider på tvers av partilinjene for å skape et bedre fungerende og mindre polarisert styre av landet, skriver organisasjonen.

De vil ha flere fra den nyere generasjonen veteraner, som startet tjenesten etter 11. september 2011.

Tirsdag er 6. november er det mellomvalg i USA. Det skal velges kandidater til Kongressen, guvernører til delstatene og det er lokalvalg.

Færre veteraner

Det er siden 70-tallet blitt valgt inn stadig færre militærveteraner i Kongressen. Tidligere utgjorde militærveteraner 70 prosent av de valgte representantene, mens det i dag er anslått at 20 prosent av representantene har en bakgrunn i forsvaret.

Totalt har over 2.000 kandidater meldt seg til mellomvalget. 200 av dem er veteraner, ifølge With Honor, som gir sin spesielle støtte til 39 av dem.

Blant de anbefalte kandidatene er 19 demokrater, 20 republikanere, 33 er menn og 6 er kvinner.

Helikopterpilot

Spesielt har historiene til noen av de kvinnelige veteranene gjort inntrykk. Den tidligere helikopterpiloten MJ Hegar som gjorde tjeneste i Afghanistan, stiller som en av Demokratenes kandidater i Texas til Representantenes hus.

I en video som har gått viralt, forteller Hegar om da hun ble skutt ned under et helikoptersøk, men fortsatt ikke ville gi seg, selv etter at de var blitt plukket opp av et annet helikopter som kom dem til unnsetning.

– Jeg spente meg fast til understellet og skjøt ild mot talibankrigere mens vi kom oss i sikkerhet, forteller hun.

Hegar som har vært en talsperson for at flere kvinner gjør militærtjeneste, har også frontet bekjempelse av familievold, noe hun selv har opplevd som barn.

Hun var helt ukjent da valgkampen startet. Drøye to uker før mellomvalget i Texas har Hegar støtte fra 38 prosent av velgerne, mens motkandidaten, en politisk senior og republikaner, Jon Carter, har støtte fra 53 prosent, viser en måling fra New York Times med en feilmargin på 4,8 prosent.

Bombetokt

Den tidligere spesialsoldaten og jagerpiloten Amy McGrath har kastet seg inn i kampen om en plass i Representantenes hus for Kentucky. Hun stiller også for Demokratene.

– Jeg har vært 20 år i US Marines og gjennomført 89 bombetokt mot al-Qaida og Taliban, sier hun i valgvideoen.

Kentucky-velgerne er konservative, men de er også sterke støttespillere til det militære. Ifølge New York Times' måling har den nåværende republikanske kandidaten Andy Barr støtte fra 47 prosent mens Amy McGrath støttes av 46 prosent, feilmarginen i målingen er på 4,9 prosent. McGraths strategi er, i tillegg til blant annet å spille på militærbakgrunnen, å ikke bruke såkalt angrepskampanjer mot den andre kandidaten.

I det amerikanske mellomvalget i 2018 velges alle 435 medlemmene til Representantenes hus og 33 plasser, som er omkring en tredel av plassene, til Senatet.

I dag har det republikanske partiet flertallet i begge kamrene.

De seneste prognosene fra nyhetsredaksjonen FiveThirtyEight viser at det er 84 prosent sannsynlighetfor at Demokratene får flertall i Representantenes hus, mens Republikanerne har en 79 prosent sannsynlighet for å sikre seg videre makt i Senatet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Arne Fredly har kjøpt biler for en kvart milliard, se luksusbilene her.
00:53
Publisert: