Macron fikk tre minutters stående applaus før han begynte talen, som han holdt på engelsk.

– Våre to nasjoner har røtter i den samme jord. De er grunnlagt på idealene fra den amerikanske og den franske revolusjon, sa presidenten.

Han ba om USAs hjelp til å «gjenoppfinne multilateralismen» – en betegnelse som brukes om internasjonalt samarbeid mellom et større antall land.

– Verdenssamfunnet må styrke innsatsen og bygge en verdensorden for det 21. århundret.

Denne verdensordenen må være basert på lov og rett, understreket Macron. Han kalte dette et «evig prinsipp» som ble etablert etter andre verdenskrig.

Norge advarer USA

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) advarer USA og Iran mot å trekke seg fra atomavtalen.

– Vår klare linje er at vi mener atomavtalen må opprettholdes. Vi mener den er viktig for global sikkerhet, sier Søreide til NTB.

Hun mener det fortsatt er uklart hvilke konklusjoner som kan trekkes av diskusjonene mellom USAs president Donald Trump og Frankrikes president Emmanuel Macron denne uken.

Selv diskuterte hun saken med EUs utenrikssjef Federica Mogherini på sidelinjen av giverkonferansen for Syria i Brussel onsdag. Tirsdag snakket hun dessuten direkte med Irans utenriksminister Mohammad Javad Zarif.

– Jeg var veldig tydelig overfor Irans utenriksminister og har vært det også overfor amerikanerne på viktigheten av å bli i avtalen, sier Søreide.(Vilkår)

Fantastiske Storebrand-tall ødelegger DNs veddemål med Trøim
02:37
Publisert: