Etter en lettelse over at oljeprisøkningen stanset på tirsdag morgen, har usikkerheten på nytt satt inn hos investorer. Oljeprisen har steget med nesten to dollar sammenlignet med på mandag og vært på nesten 69 dollar i asiatisk handel. Den har falt noe.

Sårbare for nye angrep

Angrepene mot saudiarabiske oljeinstallasjoner, som har mer enn halvert landets daglige oljeproduksjon, har satt en støkk i investorer.

«Helgens hendelser viser at Saudi-Arabia er sårbare for nye angrep. Samtidig øker risikoen for Saudi-Arabia og USA da USA peker fingrene mot Iran», skriver seniorstrateg Rodrigo Catril hos National Australia Bank i en rapport.

På grunn av fortsatt mange ubesvarte spørsmål tror storbanken at oljeprisen vil forbli høy – og ustabil.

«En høyere oljepris vil ha konsekvenser for de globale vekstutsiktene, som allerede hadde utfordringer», skriver Catril.

Økonomiske interesser

Selskaper i Asia er kjøpere for over 72 prosent av den saudiarabiske oljeeksporten.

India har vært den største importøren av olje fra Iran, ifølge konsulentselskapet Wood Mackenzie. De økonomiske sanksjonene mot landet har gjort at landet har økt importen fra Saudi-Arabia.

Kina frykter at USA vil legge skylden på Iran og foreta et militært angrep.

– Det er uansvarlig å tenke over hvem som er ansvarlig for angrepet før en etterforskning er ferdig. Kina er mot enhver form for utvidelse av konflikten. Vi oppfordrer alle parter om å avstå fra å foreta seg noe som kan føre til en eskalering av konflikten, sa det kinesiske utenriksdepartementets pressetalskvinne, Hua Chunyin, på en pressekonferanse på mandag, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Dette er bakgrunnen for oljeprisbykset
Video fra Dagens Næringsliv
02:11
Publisert:

På vakt mot gjengjeldelse

Japan og Sør-Korea er de største kjøperne av saudiarabisk olje med over 60 prosent av eksporten. De to landene er også amerikanske allierte.

India importerer 85 prosent av råoljen landet har behov for. En svakere økonomisk vekst gjør landet spesielt sårbart for en høyere oljepris. De har lave reservelagre, ifølge Wood Mackenzie, som mener Saudi-Arabia har store nok lagre til å levere som normalt den neste uken.

President Donald Trump og Saudi-Arabia mener Iran har spilt en nøkkelrolle i angrepene mot saudiarabiske oljeinstallasjoner.

– Myndighetene i Kina, India, Japan og Sør-Korea er avhengig av saudiarabisk olje og ønsker å unngå enhver form for eskalering. Vi venter at Sør-Korea og Japan må balansere sine økonomiske interesser og sin allianse med USA de neste ukene. De vil være på vakt mot ethvert forsøk på en gjengjeldelse mot Iran, sier analysesjef Miha Hribernik hos risikokonsulentselskapet Verisk Maplecroft til Bloomberg.

Kinesiske Iran-investeringer

Kina har bygget opp store strategiske oljereserver – tilsvarende hva USA har gjort siden 1930-tallet. Til tross for de økonomiske sanksjonene mot Iran, er det et tett samarbeid med Kina.

Kina har inngått en avtale om å investere 400 milliarder dollar i den iranske olje- og gassektoren. Irans utenriksminister Mohammad Zarif var i Kina nylig for å diskutere planene. Kina vil stille med sikkerhetsstyrker.

– Kina vil kunne kjøpe olje, gass og petrokjemiske produkter med en minimumsrabatt på 12 prosent sammenlignet med den rullerende gjennomsnittsprisen, sier en kilde til Petroleum Economist.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.