Fire dager etter at USA drepte den iranske generalen Qasem Soleimani ved hovedflyplassen i Bagdad har Iran fortsatt ikke kommet med en forventet hevnaksjon. Tidligere angrep mot USA har skjedd via tredjeparter uten at Iran har påtatt seg ansvaret.

– Ukjent farvann

Irans mektige leder Ayatollah Ali Khamenei ønsker at det ikke skal være noen som helst tvil om hvem som står bak når Iran kommer med et tilsvar og hevn på likvideringen av generalen.

Etter drapet ble bekreftet sist fredag deltok han selv i et møte i det iranske sikkerhetsrådet. Dette skjer sjeldent, ifølge New York Times.

Tre kilder sier til avisen at Khamenei ga ordre om at det må gjennomføres et direkte og proporsjonalt angrep på amerikanske interesser – utført av iranske styrker selv, og ikke bruk av stedsfordrere eller allierte.

– Vi befinner oss i ukjent farvann. Sannheten er at ingen vet hvordan Iran kommer til å svare. Jeg tror Revolusjonsgardens ønsker blod, sier forsker Afshon Ostovar ved Naval Postgraduate School i den amerikanske marinen, til New York Times.

FNs generalsekretær António Guterres frykter feilvurderinger fra situasjonen som har oppstått de siste dagene.

– Den geopolitiske spenningen er på det høyeste nivået i dette århundret. Uroen tiltar i styrke, sa han da han møtte pressen i New York på mandag.

– Klare til å ta hevn

Mange hundre tusen mennesker deltok i begravelsen til Soleimani på mandag. Det ble vist tv-bilder av en gråtende Khamenei over kisten.

– Vi er klare til å ta hevn mot USA. Amerikanske styrker i Persiabukten og Syria er innenfor vår rekkevidde, erklærte general Hamid Sarkheili fra Revolusjonsgarden.

USAs president Donald Trump sa i helgen de har en liste med 52 ulike mål i Iran som USA ville angripe hvis det kommer gjengjeldelsesaksjoner. Mange av disse målene skal være viktige historiske, religiøse og kulturelle steder og minnesmerker.

Tallet 52 er ikke tilfeldig valgt. 52 amerikanere ble holdt som gisler i Iran i 444 dager for 40 år siden.

Irans president har kommet med et tilsvar på Twitter.

«De som refererer til tallet 52 må også huske tallet 290. #IR655. Kom aldri med trusler til den iranske nasjonen», skriver han.

IR655 var flightnummeret på et iransk passasjerfly som ble skutt ned av et amerikansk krigsskip i 1988. 290 mennesker omkom.

«Selv om vi angriper alle amerikanske baser og til og med dreper Trump selv er det ikke nok hevn. Vi må eliminere amerikanske styrker fra regionen fullstendig», sa brigadegeneral Amir Ali Hajizadeh under begravelsesseremonien.

Kisten med Soleimani, som har vært ansvarlig for en rekke terrorangrep i Midtøsten og andre steder, skal fraktes til hjembyen på tirsdag hvor han skal gravlegges.

Øker sikkerheten

Sikkerheten rundt Det hvite hus, bygninger og infrastruktur i USA er økt etter likvideringen av Soleimani. Det er utplassert flere agenter fra Secret Service ved inngangene til Det hvite hus og bedre kontroll av besøkende, skriver Politico.

Ansatte i den amerikanske forvaltningen og hos private energiselskaper er blitt bedt om å være mer oppmerksomme på eposter som kan inneholde farlige datavirus.

– Vi har tidligere sett at de som gjennomfører denne typen angrep ikke vil få merke konsekvenser. Vi kan ikke straffeforfølge noen i Iran. Det gjør at de kan drive på med mer frihet og forsøke ulike typer angrep. De er ikke sjenerte og forsøker ikke å gjemme seg. Vi har foreløpig ikke sett hva de er i stand til. For øyeblikket tenker de gjennom hva de skal foreta seg som gjengjeldelse, sier seniorkonsulent Darren Van Booven hos datasikkerhetsselskapet Trustwave SpiderLabs til CNBC.

«Iran har et robust cyberprogram som kan utføre angrep mot USA. Iran er i det minste i stand til å gjennomføre angrep med en midlertidig forstyrrende virkning mot kritisk infrastruktur i USA», advarer departementet Homeland Security i en oppdatert advarsel.

Iranske hackergrupper blir sett på som svært dyktige. I helgen ble nettsiden til Federal Depository Library Program hacket.

Forsiden viste et manipulert bilde av en forslått og blodig Trump med et kart over Midtøsten i bakgrunnen med meldingen «Hacked by Iran Cyber Security Group Hackers».

– Akkurat nå venter vi på et angrep fra et land som fra et konvensjonelt militært synspunkt ikke er svært dyktige sammenlignet med oss. De er veldig dyktige på cyberkrigføring, sier en tidligere ansatt i Det hvite hus til det Politico.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.