Det har vært store bevegelser ved de største børsene i Asia gjennom hele uken. Investorer forsøker å navigere seg gjennom en uoversiktlig situasjon med inflasjon, flaskehalser i forsyningskjedene, nedstengning i Kina, høye energipriser og Ukraina-krigen.

Tokyo-børsen åpnet svakt høyere fredag morgen etter å ha falt kraftig på torsdag. Nikkei-indeksen har imidlertid klart seg bedre enn den amerikanske S&P 500-indeksen i år. Hovedindeksen med 225 selskaper har falt med under ti prosent. S&P 500 nærmer seg en nedgang på 20 prosent.

Det er også en oppgang ved børsene i Shanghai, Seoul, Hongkong og Singapore.

Etterlengtet prisvekst

For første gang siden 2008 ble den japanske sentralbankens inflasjonsmål på to prosent nådd i april, viser nye prisstatistikker som kom fredag morgen.

Overordnet inflasjon steg fra 1,3 prosent i mars til 2,5 prosent i april. Også kjerneinflasjonen, hvor energi og fersk mat ikke inngår, økte fra 1,5 prosent til 2,1 prosent.

– Dette er den største prisvekstøkningen på en måned siden 1991, skriver seniorøkonom Marcel Thieliant hos Capital Economics.

Dette er betydelig lavere enn prisveksten i USA, Europa og stadig flere fremvoksende økonomier i Asia. Også sentralbankene i India og Sørøst-Asia er i ferd med å sette opp renten.

Det er ikke aktuelt i Japan, hvor det fortsatt er negativ rente – slik det har vært siden 2016. Renten har vært på under én prosent siden 1995.

– Bruttonasjonalprodukt i Japan har fortsatt ikke overgått nivået det var på før pandemien rammet, og lønnsveksten er fortsatt lav. Det gjør at dette ikke vil overbevise sentralbanken om at det krever en strammere pengepolitikk, skriver analyse- og rådgivningsselskapet.

Den japanske yenen har svekket seg kraftig mot amerikanske dollar. Det siste året har kursen falt fra 108 yen mot en dollar, til en foreløpig bunn tidligere i mai på 131,5 yen.

– Markedet venter at mot slutten av året vil den falle til mellom 140 og 150 yen. Hvis den faller til under 150, tror jeg Bank of Japan blir bekymret, sier Eisuke Sakakibara til Bloomberg.

Sakakibara var visefinansminister gjennom 1990-tallet og hadde en enorm innflytelse i de globale finansmarkedene og fikk tilnavnet «Mr. Yen». Han er professor ved Aoyama Gakuin University i Tokyo.

Biden til Asia

USAs president Joe Biden landet i Asia på fredag – for første gang siden han ble valgt for 18 måneder siden. Dette er en del av det amerikanske forsøket på å forene allierte i Asia og stå sterkere mot Kina. Forholdet mellom Japan og Sør-Korea er dårlig.

USAs president Joe Biden skal på sin første rundreise i Asia siden han ble valgt til president.
USAs president Joe Biden skal på sin første rundreise i Asia siden han ble valgt til president. (Foto: Getty Images)

– Hvis Tokyo og Seoul ikke snakker med hverandre og ikke samarbeider, er det veldig vanskelig for USA å oppfylle egne forpliktelser overfor dem, men også strategien for å håndtere Kina og Nord-Korea, sier den erfarne amerikanske diplomaten Evans Revere til CNN.

Nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan frykter provokasjoner fra Nord-Korea mens Biden er i regionen.

– Det er en reell mulighet for missiltester eller en atomprøvesprengning. Vi er forberedt på alt, sa Sullivan på en pressekonferanse før den amerikanske delegasjonens avreise til Asia.

Biden vil møte representanter fra konglomeratene Samsung og Hyundai. Selskapene har planer om å investere i databrikkeselskap og en ny fabrikk for elektriske biler i USA. Dette er en sentral del i planene om å løse problemene i de globale forsyningskjedene og styrke USA.

Jevnt valg

Det kan også gå mot regjeringsskifte i Australia i løpet av helgen. Meningsmålingene tyder på at statsminister Scott Morrison og den konservative regjeringskoalisjonen vil miste makten. Det er svært jevnt.

Nye økonomiske statistikker som kom denne uken, viser en sterk økonomi. Arbeidsledigheten i Australia falt til 3,9 prosent i april – den laveste siden august 1974. Det ventes en lønnsvekst på tre prosent i år.

«Vi har en økonomisk plan som fungerer. Arbeidsledigheten er lav og økonomien er sterk», sa finansminister Josh Frydenberg i en Twitter-melding.

Biden vil ha et toppmøte med lederne for Japan, India og vinneren av det australske valget over helgen – den såkalte «firerbanden». Australias forhold til Kina er iskaldt. Opposisjonsleder Anthony Albanese har lovet en diplomatisk normalisering i forholdet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.