President Donald Trump bekrefter overfor Kongressen at det er enighet om en handelsavtale med Japan. I motsetning til andre handelsavtaler er denne begrenset til noen få næringssektorer, blant annet landbrukssektoren og industrien.

Den japanske forhandlingsstrategien har vært å gjøre det enklere for Trump under presidentvalgkampen i vippestater i Midtvesten, hvor bønder og landbrukssektoren står sterkt.

– Hvis Trump ikke får bøndenes stemmer kan han ikke vinne. Det er årsaken til at han inngår denne avtalen, sier handelsforsker Kazuhito Yamashita ved Canon Institute for Global Studies til New York Times.

Japan kjøper seg fri

Trump bekreftet under G7-møtet i Frankrike i august at en avtale med Japan var nært forestående. Han sa blant annet at Japan vil øke importen av amerikanske soyabønner.

Dette skapte forvirring i Japan, som importerer store mengder soyabønner fra USA og har velfylte lagre.

– Selv om vi øker importen er det ikke behov for det, sier forsker Akio Shibata ved tenketanken National Resource Research Institute til New York Times.

Ifølge den japanske næringslivsavisen Nikkei har det overordnede målet for Japan vært å unngå en straffetoll på biler som produseres i Japan, blant annet Lexus. Det har de klart ved å forplikte seg til å kjøpe korn verdt 40 milliarder yen (3,3 milliarder kroner) fra USA.

«Japans velsmurte Trump-strategi fortjener skryt», skriver avisen på tirsdag.

Toshimitsu Motegi, som har ledet forhandlingene med USA og unngått en handelskrig, har fått mer enn skryt av statsminister Abe. Motegi ble utnevnt til Japans nye utenriksminister i forrige uke – en prestisjepost.

Valg, familie og golf

Eksperter mener den begrensede avtalen er et politisk spill som Trump kan bruke som en seier overfor amerikanske velgere det neste året. Trump ligger svakt an på meningsmålingene i Iowa og Minnesota.

De japanske forhandlerne har vært bevisste på å sørge for at Trump kunne selge avtalen som en seier for amerikanske bønder under valgkampen – spesielt i Iowa.

Hver gang Trump har vært i Japan har han blitt invitert på golfbanen av statsminister Abe. Datteren Ivanka fikk spille en nøkkelrolle under G20-møtet i Osaka i juni og har deltatt i flere møter mellom Trump og Abe.

«Trumps tre viktigste samtaleemner er valg, familie og golf. Det er en strategisk seier for Japan å knytte kornkjøp til det viktige valget i Iowa», skriver Nikkei.

– En distraksjon

Eksporten av soyabønner til Kina har kollapset og det råtner på lagrene. Trump har svart med å gi bønder økonomisk kompensasjon på rundt 16 milliarder dollar hittil i år.

– Hvis Trump tror han kommer til å tømme lagrene med korn og redde amerikanske bønder i prosessen tar han feil. Det kommer ikke til å skje. Korn er en distraksjon fra kjernespørsmålet, sier forsker James Schoff ved Carnegie Endowment for International Peace til Wall Street Journal.

USA hadde et underskudd i Japan-handelen i 2018 på 67 milliarder dollar. Servicehandelen fikk et overskudd på 11 milliarder dollar overfor Japan, men det falt sammenlignet med 2017.

Japanske biler og maskinutstyr finner veien til den amerikanske vestkysten. I motsatt retning går Boeing-fly, militærutstyr og landbruksprodukter.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.