Det har vært urolige måneder for investorer ved Tokyo-børsen. Etter å ha feiret innsettelsen av en ny statsminister i fjor høst ble det nedgang i løpet av vinteren på grunn av Russlands invasjon av Ukraina og koronarestriksjoner. Det har gått bedre enn fryktet – foreløpig.

– Veksten vil skuffe

Onsdag morgen ble de økonomiske statistikkene for Japan for første kvartal fremlagt. Disse viser et årsjustert fall i verdiskapingen på én prosent. Det var ventet en nedgang på 1,8 prosent.

I sammenlignbare industriøkonomier som USA og store deler av Europa er den økonomiske aktiviteten tilbake til hva den var før pandemien rammet for nesten to og et halvt år siden.

– I Japan er den 0,7 prosent lavere enn fjerde kvartal 2019, skriver Capital Economics i en ny rapport.

Analyse- og rådgivningsselskapet tror den japanske økonomien vil reise seg i inneværende kvartal, men mener oppgangen henger etter andre industriøkonomier. Mye av årsaken til dette skyldes at gjenåpningen av Japan ligger langt etter USA og Europa. Grensene er fortsatt stengt.

– Den økonomiske veksten vil skuffe i 2022 på grunn av høyere inflasjon og eldre forbrukere er fortsatt forsiktige i frykt for å bli smittet, skriver Tom Learmouth, som er ansvarlig for den japanske økonomien hos Capital Economics.

Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen startet dagen med en oppgang på 1,4 prosent like etter at de økonomiske statistikkene ble publisert, men var kun 0,3 prosent høyere etter et par timers handel.

Det har vært en oppgang den siste uken. Siden nyttår har indeksen falt med åtte prosent. S&P 500-indeksen har falt 15 prosent i år.

Firerbanden samles

USAs president Joe Biden setter seg på flyet til Asia denne uken, hvor han skal besøke Japan og Sør-Korea. Det vil bli holdt et toppmøte i den såkalte firerbanden «the Quad» med USA, Japan, Australia og India. Denne blir sett på som en skanse mot Kinas innflytelse i Asia.

USA finpusser også detaljene i Indo-Pacific Economic Framework (IPEF), som skal være et nytt forsøk fra USA om samle allierte i regionen, etablere sterkere forsyningskjeder og investere i infrastruktur som kan styrke den økonomiske alliansen.

Tidligere president Donald Trump trakk USA ut av Trans-Pacific Partnership, som USA frontet under forgjengeren Barack Obama. Biden samlet i forrige uke lederne for åtte av de sørøstasiatiske landene (ASEAN) til et toppmøte. Han ønsket støtte for IPEF-initiativet.

De fleste ASEAN-landene har nølt med å støtte IPEF, som de ser på som en motvekt til Kinas «Belt and Road»-initiativ og den økonomiske påvirkningen fra verdens nest største økonomi.

Kina blir sett på som svekket på grunn av nedstengningen og isoleringen siden pandemien rammet i 2019. President Xi Jinping har ikke vært utenfor landets grenser og ikke deltatt på toppmøter. Dette har åpnet døren for USA i regionen.

Steile posisjoner

Kina beskylder USA for å skape uro og forstyrrelser før avholdelsen av kommunistpartiets partikongress til høsten. Xi vil sannsynligvis bli utnevnt til en ny periode, og få en posisjon i Kina som ingen har hatt siden 1970-tallet.

Så mektig er egentlig Kinas Xi Jinping
Kinas president Xi Jinping er i ferd med å innføre en ny doktrine som kan gi ham presidentmakt resten av livet. Men å satse på konsolidert makt er slett ikke risikofritt. – Problemet oppstår når du får motstridende meldinger fra Beijing.
02:45
Publisert:

Yang Jiechi, som er Kinas mest innflytelsesrike utenrikspolitiker og blant annet sitter i politbyrået, har skrevet et innlegg denne uken som blant annet ble publisert på forsiden av People’s Daily.

«Enkelte i Vesten har benyttet seg av pandemitiltakene for skjødesløst lagt skylden på Kina. De har tilgriset og angrepet samfunnssystemet vårt med vilje. Kina må resolutt ivareta egne interesser, sikre styresettet og sørge for stabilitet», skriver Yang.

USA vil legge frem sin nye Kina-strategi om kort tid. Kina har lagt frem sin «Global Security Initiative». Den skal «bygge en balansert, effektiv og bærekraftig sikkerhetsstruktur» og «avvise den kalde krigens mentalitet, motarbeide unilateralisme og avvise allianser».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.