Nord-Koreas gjentatte tester av ulike missiler har skapt en svært spent situasjon for blant andre Japan. Senest tirsdag fyrte landet av en missil over nordre Japan.

Signalene fra USA – landet som i størst grad tar kampen med Nord-Korea – har vært blandede. Onsdag sa forsvarsminister James Mattis at det fortsatt fantes en diplomatisk løsning, ikke lenge etter at president Donald Trump skrev «snakking er ikke svaret» i en Twitter-melding.

Japan er et av landene som står i fare for å bli rammet av det nordkoreanske missilprogrammet som stadig bygges ut. Nå vil landet bygge tettere forhold til betrodde Trump-rådgivere for å minimere risikoen både når det gjelder Nord-Korea og handel, melder Reuters.

Dette er rådgiverne

Japanske politiske tjenestemenn sier til Reuters at følgende personer er blant rådgiverne landet stoler på:

  • Sikkerhetsrådgiver H.R. McMaster.
  • Visepresident Mike Pence.
  • Økonomisk rådgiver Gary Cohn.

– Selvfølgelig er vi klar over at Trump-administrasjonen møter intern forvirring innenlands, men vi kan ikke la dette påvirke alliansen i den nåværende spente situasjonen, sier en anonym kilde i det regjerende demokratiske partiet til Reuters.

De nevnte rådgiverne er sett på som del av den mer pragmatiske og erfarne delen av en administrasjon hvor det er flere usikre kort. Japan håper å minske risikoen for en konflikt med Nord-Korea, ifølge Reuters, men vil også ha åpne handelskanaler. President Trump har flere ganger luftet ideer om mer proteksjonistisk handelspolitikk.

– Risikoen med Trump er at han vil koble økonomiske saker med sikkerhet. Offeret nå er Kina, men det er ingen garanti for at Japan ikke vil bli et av ofrene, sier enda en anonym kilde i den japanske regjeringen.

– Veldig ustabil

En annen regjeringskilde sier samtidig at de er bekymret for situasjonen den amerikanske regjeringen befinner seg i. Japans statsminister Shinzo Abe skal ha håpet at Trumps retorikk om handel og forsvar var overdreven.

– Først tenkte jeg «han er en forretningsmann og han vet hva han gjør». Men det har endret seg i det siste halve året. Han virker å ha blitt selvsikker på en merkelig måte, sier kilden.

– Trump-administrasjonen er veldig ustabil og vi er svært bekymret, sier kilden. (Vilkår)

Norges garasjer: Hos Morten Scharffscher er alt lov, bare ikke japanske biler
For noen mennesker er dette husets viktigste rom. Bli med inn bak norske garasjeporter
01:14
Publisert: