Sri Lanka er inne i den verste økonomiske krisen siden landet oppnådde uavhengighet fra Storbritannia i 1948. Etter flere måneder med omfattende demonstrasjoner, politisk krise og mangel på utenlandsk valutae for å betale livsviktig medisiner og drivstoff er det inngått en foreløpig avtale med IMF.

Avtalen, som ble inngått torsdag, vil Sri Lanka få et lån på i underkant av tre milliarder dollar (30 milliarder kroner). Den forutsetter at det gjennomføres omfattende reformer og skatteøkninger. Inflasjonen har steget til godt over 60 prosent.

Mer smerte

Den amerikanske dollaren har ikke vært sterkere siden midten av 1980-tallet, ifølge beregninger foretatt av Bank for International Settlements som er basert på en valutakurv mot handelspartnernes valutaer. Dollarindeksen er på det høyeste på 20 år.

– Det kommer ikke som en overraskelse at dollaren har nådd en ny rekordtopp, gitt dens rolle som en trygg havn fra global uro. En motstandsdyktig amerikansk økonomi baner vei for at Fed kan bli mer offensiv. «Kong dollar» har våknet etter å ha tatt en lur. Det kan bety mer smerte for europeiske valutaer, sier markedsanalytiker Edward Moya hos Oanda til Reuters.

Den japanske valutaen falt til under 140 mot en dollar fredag morgen. Dette er det svakeste nivået siden finanskrisen i Asia i 1998, da yenkursen i en kort periode lå på 146 mot en dollar.

– Hvis den japanske yenen fortsetter å svekke seg og når 140-nivået kan prisveksten økte til tre prosent ved slutten av året, sa seniorøkonom Min Joo Kang hos finansinstitusjonen ING i en rapport på onsdag.

Myndighetene er bekymret.

– Vi følger svingningene i valutamarkedet tett. Betydelige bevegelser er ikke ønskelig, sa kabinettssekretær Hirokazu Matsuno til journalister på torsdag.

Kun én ting å gjøre

Tidligere støttet japansk næringsliv en svak yenkurs da eksportørene fikk økt konkurransekraft på eksport fra lokale fabrikker. Slik er det ikke nå.

– Japanske selskaper ser verdien av å ha globalt diversifisert produksjon, sier analytiker Ryutaro Kono hos BNP Paribas i Tokyo til næringslivsavisen Nikkei Weekly.

I Japan er det fortsatt negativ styringsrente. Sentralbanken har ingen planer om å sette opp renten med det første, noe sentralbanksjef Haruhiko Kuroda gjentok i slutten av august.

– De europeiske inflasjonstallene for august bekrefter at inflasjonen langt fra er under kontroll. Det er nytt press på amerikanske renter. Med sentralbanksjef Kurodas standpunkt er det kun én ting markedsaktørene kan gjøre, og det er å selge yen, sier direktør Takuya Kanda hos Gaitame Research Institute til Bloomberg.

Den filippinske pesoen er på det svakeste på nesten 20 år. Importen øker, eksporten faller på grunn av problemene i den kinesiske økonomien. Resultater er et voksende underskudd på handelsbalansen.

Sårbare fattige land

Gjelden i fremvoksende- og utviklingsland har økt til i gjennomsnitt over 200 prosent av det samlede bruttonasjonalprodukt (bnp), ifølge Verdensbanken. Japan ble i 2010 det første landet i verden med en gjeld på over 200 prosent av bnp. Siden har den fortsatt å øke.

Total gjeld i fremvoksende land økte med 10 prosent i fjor og lå på 98.600 milliarder dollar i mars. Samlet gjeld i hele verden passerte 305.000 milliarder dollar i første kvartal – også en ny rekord, ifølge Institute of International Finance.

– 16 av de 35 landene som er rammet av en alvorlig matvarekrise er enten i en alvorlig gjeldskrise, eller risikerer å havne i det, skriver IIF i en ny rapport.

De peker på at Kina er den største eksterne kreditoren med 18 prosent av utestående offentlig gjeld – mer enn en dobling siden 2010.

Sentralbankenes forsøk på å få kontroll med inflasjonen ved å sette opp renten har ført til at globale obligasjoner har stupt. Global Aggregate Total Return Index fra Bloomberg, hvor private og statlige obligasjoner inngår, har falt med over 20 prosent fra toppen i 2021.

Det er første gang siden indeksen ble satt sammen i 1990 at det har vært en så stor nedgang. Nyhetsbyrået trekker sammenligninger med hvordan det var fra slutten av 1960-tallet da en langvarig periode med lav prisvekst og lav ledighet tok slutt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.