«America First», sa Donald J. Trump under sin innsettelsestale sist fredag. Dermed fulgte han opp løftene fra valgkampen om hvordan han skal gjøre USA storslått igjen.

Selv om Trump i talen ikke gikk i særlige detaljer om hvordan han vil gjennomføre en mer proteksjonistisk politikk, reagerte valutamarkedene negativt. Dollaren fortsatte mandag sitt kursfall fra fredag.

– Folk fokuserer på de positive tingene

Finansmarkedene har likevel i det store og det hele reagert svært positivt på valget av Trump som president. Siden valgdagen 8. november har den brede aksjeindeksen S&P 500 steget med drøyt seks prosent - og satt flere toppnoteringer.

– Det er mye optimisme. Folk fokuserer på de positive tingene når det kommer til Trump, sier investorveteranen Jim Rogers til MarketWatch.

– Handelskriger er katastrofale

Rogers er imidlertid svært bekymret for konsekvensene dersom Trump gjør alvor av planene om å føre en svært proteksjonistisk handelspolitikk.

Mandag melder CNBC at Trump allerede mandag kan komme til å signere en presidentordre om at han vil reforhandle handelsavtalen Nafta, som gjelder mellom USA, Canada og Mexico. Samtidig kommer Trump ifølge CNN til å trekke USA ut av forhandlingene om frihandelsavtalen Trans-Pacific Partnership (TPP).

– Han ønsker virkelig en handelskrig. Dersom det skjer, selg alt, sier Rogers til nettstedet.

Den kjente investoren sier handelskriger alltid har vært katastrofale.

– Det fører til konkurser, og har ført til virkelige kriger, sier Rogers.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Like raskt som popcorn
Se her.
00:36
Publisert: