Rosenstein har ifølge nyhetstjenesten Axios levert en muntlig oppsigelse til stabssjef John Kelly i Det hvite hus.

Sarah H. Sanders, pressetalskvinne for Det hvite hus, opplyser mandag kveld at Rosenstein og Trump alt har hatt en lang telefonsamtale om ulike nyhetssaker som har dukket opp i det siste, etter ønske fra førstnevnte.

Sanders sier de to skal møtes igjen på torsdag, når Trump er tilbake i Washington etter å ha deltatt på FNs generalforsamling i New York.

Trumps huggestabber

Rosenstein og justisminister Jeff Sessions har over lang tid vært president Trumps foretrukne prygelknaber, der han har æreskjelt de to for den pågående Russland-etterforskningen.

Men bakgrunnen for oppsigelsen skal være at Rosenstein ønsket å komme Trump i forkjøpet og si opp selv. Axios skriver at han regnet med å få sparken etter en artikkel i The New York Times der han visstnok skal ha tilbudt seg å gjøre hemmelige opptak av Trump, med det mål å vise at han er uskikket for embedet og få han avsatt.

Det 25. tillegget i den amerikanske grunnloven åpner for å fjerne en president som ikke er mentalt skikket til oppgaven.

Rosenstein har avvist opplysningene som kommer frem i artikkelen, som han beskriver som «unøyaktig og ukorrekt».

Hva med Russland-etterforskningen?

Rosenstein er den som utnevnte spesialetterforsker Robert Mueller, og han er øverste ansvarlig for Russland-etterforskningen fordi Sessions måtte erklære seg inhabil på grunn av sine kontakter med russiske tjenestemenn.

Mens Mueller aldri har kommentert etterforskningen, har Rosenstein hele tiden vært en innbitt forsvarer av Mueller og hele Russland-etterforskningen.

Spørsmålet nå er hva som skjer når Muellers fremste forsvarer og beskytter nå er på vei ut?

Men for å fjerne Mueller og stoppe Russland-etterforskningen må Trump sparke Sessions og utnevne en ny justisminister, som igjen kan sparke Mueller.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Uventet effekt: Slik gikk det da Aibel gikk fra kontorer til åpne landskap
02:50
Publisert: