–Ja, svarte Michael Cohen på spørsmål fra kongressmedlem Alexandria Ocasio-Cortez om Trumps ligningsattester vil gi svarene på alle antagelsene om økonomisk kriminalitet.

Cohen la til at i tillegg til ligningsattestene burde man studere regnskapene i familieselskapet Trump Organization, og sammenligne de to.

I vel ti år var Cohen advokat og «fikser» for Donald Trump.

Michael Cohen under høringen.
Michael Cohen under høringen. (Foto: Jonathan Ernst/Reuters/NTB Scanpix)

Cohen blinket ut Allen Weisselberg, mangeårig finansdirektør i Trump Organization, som mannen med papirene og svarene. Det er kjent at Weisselberg samarbeider med påtalemyndigheten i pågående etterforskninger av Trump og hans selskaper.

– Et politisk sirkus og amerikansk politikk i et nøtteskall de siste årene. Et show der politikerne er mest opptatt av å fremme seg selv, sier Henrik Heldahl, kommentator hos AmerikanskPolitikk.no, om Cohen-høringen.

Cohen ble diskreditert

Under onsdagens høring kom Cohen med en rekke påstander om at Trump rutinemessig brøt loven for egen økonomisk vinning. Han sa blant annet at Trump typisk rapporterte inn for lav verdi på eiendeler, som sine golfklubber, til skattemyndighetene for å få lavere skatt, mens han blåste opp verdien på de samme eiendelene for å få banklån.

Demokraten Ro Khanna trakk inn både Weisselberg og presidentens sønn Don jr. i de såkalte hysjpengene til pornoskuespilleren Stormy Daniels. Cohen svarte nok en gang «ja» på spørsmål om de to, pluss presidenten, hadde deltatt i en «kriminell konspirasjon».

Demokratene var under høringen var opptatt av svar på ulike aspekter rundt Trumps liv, politikk og forretninger.

Republikanerne på sin side var helt uinteressert i Trump, og de brukte all innsats på å diskreditere Cohen som et upålitelig vitne og en dømt kriminell. Cohen skal i mai inn og sone en dom, blant annet for å lyve til Kongressen og brudd på valgkamplovene. Dette er forbrytelser Cohen har innrømmet, og som han sier han gjorde for å beskytte Trump og delvis på instruks fra Trump.

Heldahl tror det skal mer til enn denne høringen for å svekke president Trump.

– Høringen hadde begrenset skade på Trump. Folk bryr seg rett og slett ikke, da må det være noe skikkelig alvorlig, sier Heldahl.

Han sier rapporten fra den kommende Mueller-etterforskningen vil kaste lys over hvorvidt Cohen snakket sant. Cohen har også forklart seg for Mueller, og Heldahl tviler derfor på at Cohen skulle være så dum at han løy under høringen.

– Det viser seg at alle folkene rundt Trump står sine egne interesser nærmest. Men jeg tror Cohen for det meste fortalte sannheten, muligens med noen overdrivelser, sier Heldahl.

Kan ta lang tid

Det ligger nå an til en durabelig politisk og juridisk kamp om ligningsattestene. Det er delvis ukjent juridisk grunn fordi dette er første gang på nesten femti år at en president ikke frivillig offentliggjør dem.

– En konsekvens av høringen er nok at demokratene har fått blod på tann for å få tak i ligningsattestene. De har også noen nye navn på blokken som de håper kan kaste lys over Trumps business, sier Heldahl.

Normal prosedyre er at Kongressen ber finansministeren, altså Stephen Mnuchin, om attestene. Mnuchin, som er blant Trumps mest lojale, sier han skal behandle en slik forespørsel etter loven.

President Trumps mange advokater har for lengst kunngjort at de vil bruke alle juridiske virkemidler for å stoppe en offentliggjøring.

Ifølge demokratene kan komitéledere i Kongressen kreve å få utlevert ligningsattester, noe republikanerne avviser.

Trump har hele tiden sagt at han ikke vil offentliggjøre, fordi ligningsattestene fortsatt er under revisjon. Cohen sa på høringen at han mener attestene for lengst er ferdig revidert. Det er heller ingen lov som hindrer at ligningsattester under revisjon offentliggjøres.

Slik saken nå står kan ingen si hvor lang tid det eventuelt tar før en offentliggjøring, bortsett fra at det kan ta tid.

Demokratene la ved månedsskiftet frem det første lovforslaget om at presidenter og visepresidenter må offentliggjøre ligningsattester for de ti siste årene. Forslaget ble vedtatt i Representantenes hus, men det er ventet mer motstand i Senatet, som republikanerne kontrolleres.

Presidenten kan muligens også bruke sin vetomakt og nekte å underskrive loven, selv om også dette er omstridt.

Hvor er ligningsattestene?

Spørsmålet er også hvor de omstridte ligningsattestene er? Muligens ligger de lagret et sted hos det sentrale føderale skatteverket – Internal Revenue Service (IRS).

Tidligere IRS-direktør John Koskinen sier til CNN at det ble gjort tiltak alt i 2016, da Trump ble presidentkandidat, for sikker lagring av attestene.

Da den mektige aktivisten David Brock i mars 2017, altså etter at Trump ble president, tilbød fem millioner dollar i belønning til den som kunne skaffe ligningsattestene, ba Koskinen om at dokumentene måtte beskyttes bedre. Svaret han fikk var å kjøpe en safe.

Obama-oppnevnte Koskinen – som var upopulær hos høyresiden blant republikanerne – var ferdig som IRS-sjef i november 2017. Han aner ikke hvor papirene er, eller hva som har skjedd med dem. Han sier det er ulovlig for alle i IRS, selv for IRS-sjefen, å se eller berøre dokumentene.

– Jeg har aldri sett hverken rommet eller de originale, låste skapene, og jeg vet heller ikke om det nå er anskaffet en safe, sier han til CNN.

IRS vil ikke kommentere individuelle saker.

Vanlig praksis i USA er at presidentens ligningsattester oppbevares i Nasjonalarkivet, av historiske årsaker. Det spesielle med Trumps attester er at Koskinens tiltak om sikker lagring kom før han ble president, noe som aldri tidligere har skjedd.

Festen er ikke over, det er billige lån igjen. Fersk podkast fra Finansredaksjonen:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva skjer? Handler nordmenn nå MER i januar enn i julegavemåneden desember?
SSB-tall viser tilsynelatende det. Men det er én ting tallene ikke forteller. Seniorøkonom Kjetil Martinsen i Swedbank oppklarer.
01:23
Publisert: