– Dere kjenner de to gigantene i rommet, sa Papua Ny-Guineas statsminister Peter O’Neill da han ble spurt om hvorfor medlemmene i Apec ikke ble enige, ifølge Reuters.

De siste dagene har de 21 medlemslandene i Apec – en organisasjon som skal fremme økonomisk samarbeid mellom landene rundt Stillehavet i både Asia og Amerika – vært samlet i Papua Ny-Guinea for sitt årlige møte.

Medlemslandene står for 60 prosent av verdensøkonomien, og består blant annet av stormakter som USA, Kina, og Russland.

Papua Ny-Guineas statsminister Peter O'Neill ga USA og Kina ga skylden for at det ikke ble en felles slutterklæring på årets Apec-møte.
Papua Ny-Guineas statsminister Peter O'Neill ga USA og Kina ga skylden for at det ikke ble en felles slutterklæring på årets Apec-møte. (Foto: Peter Parks/AFP/NTB Scanpix)

I år glimret imidlertid både USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin med sitt fravær.

Handelskrigen mellom Kina og USA lå som en skygge over toppmøtet, og medførte at landene ikke ble enige om en felles slutterklæring for første gang siden 1989.

Uforutsigbar Trump

Ifølge Canadas statsminister Justin Trudeau var det uenigheter knyttet til elementer i handelen som er årsak til at det ikke ble enighet om en felles slutterklæring fra toppmøtet.

Apecs primære målsetning er å fremme frihandel og økonomisk vekst i regionen, men organisasjonen har også begynt å involvere seg i sikkerhetsspørsmål.

Professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI.
Professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI. (Foto: Per Thrana)

Professor og Kina-ekspert Jan Ketil Arnulf ved Handelshøyskolen BI forteller at det er svært uvanlig at Apec ikke kommer frem til en slutterklæring på sine årlige møter.

– Veldig mange av landene har en asiatisk forhandlingsstil. De vil signalisere harmoni og ikke dra uenigheter og konflikt inn i det åpne, forklarer han.

– Donald Trump er en kontrast. Han vil være uforutsigbar i forhandlinger. Det er dette spillet han liker.

«Seremonielt og vagt diplomatisk»

Arnulf forteller at Apec er en organisasjon som vanligvis får lite oppmerksomhet.

– Medlemmene er en uensartet klubb som ikke er enige om så mye. Det er sannsynligvis også derfor Trump ikke deltok på møtet selv. Han ser ingen arena han kan sko seg på. Det er mer seremonielt, og vagt diplomatisk. Han hadde ikke fått noen sjanse til å markere seg.

Han trekker frem Asean som en mer fremtredende økonomisk institusjon i området.

– Det er derfor interessant å se at handelsuroen sprer seg til andre institusjoner, sier han.

Arnulf tror ikke det bare er handelskrigen som forsurer samarbeidet mellom de 21 medlemslandene.

– Det åpenbare spenningsnivået er mellom USA og Kina, men Koreakonflikten ligger også under. Men dypest sett ligger det et langsiktig spenningsnivå om landene i regionen skal holde seg knyttet til USA eller dreie mot Kina.

– Det at Apec ikke klarer å bli enige viser at det er sterke krefter der ute som prøver å holde fast på sine posisjoner.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Drømmebadet» ble et eneste stort mareritt. Ble funnet 2000 byggefeil
Entreprenøren er en av landets største, og står bak Munch-museet og verdens største trehus.
02:19
Publisert: