Kinesiske Bytedance, som er Tiktoks eierselskap, var et av verdens mest verdifulle oppstartsselskaper på forsommeren. Investorer mente at selskapet var verdt over 100 milliarder dollar (900 milliarder kroner).

Over hele verden installerte mobilbrukere appen for å lage små videosnutter. Det var før USAs president Donald Trump bestemte seg for å forby appen i USA av «sikkerhetsårsaker».

I august ga han Bytedance 45 dager på seg til å finne en kjøper av den amerikanske virksomheten eller bli utestengt fra USA. Fristen går ut om ti dager.

Møter med CIA

Flere amerikanske selskaper har vært i samtaler og forhandlinger med Bytedance. Microsoft vurderte å kjøpe en mindre eierpost i det kinesiske selskapet før Trump kom på banen. Databaseselskapet Oracle og flere amerikanske oppkjøpsfond har også vært inne i bildet.

Etter press fra presidenten endret forhandlingene seg fra en investering til et regelrett kjøp av Tiktoks amerikanske virksomhet for en måned siden. Prisanslagene har ligget på mellom 20 og 50 milliarder dollar.

Logoen til Bytedance preger selskapets hovedkvarter i sentrum av Beijing. Bytedance er Tiktoks eierselskap.
Logoen til Bytedance preger selskapets hovedkvarter i sentrum av Beijing. Bytedance er Tiktoks eierselskap. (Foto: Greg Baker/AFP/NTB Scanpix)

I tillegg til svært korte tidsfrister, gjør geopolitikk forhandlingene svært vanskelig. Bytedance er under press om å selge fra amerikanske myndigheter. Kinesiske myndigheter har sagt de vil blokkere et salg av algoritmene i appen, hvor det benyttes kunstig intelligens.

Ifølge Wall Street Journal diskuterer Bytedance med amerikanske myndigheter om det er mulig å unngå et fullstendig salg av den amerikanske virksomheten. Et av scenarioene er en avtale hvor et amerikansk teknologiselskap tar en minoritetspost i Bytedance mot å sikre brukerdata på en måte som gjør at kinesiske myndigheter ikke får tilgang til dem.

Representanter for de amerikanske investeringsselskapene Sequoia Capital, General Atlantic og Coatue Management, som er aksjonærer i Bytedance, hadde møter med den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA i forrige uke for å diskutere datasikkerhet.

«Vi fokuserer utelukkende på et salg av Tiktok i henhold til presidentordren fra 14. august», sier pressetalskvinne Monica Crowley i det amerikanske finansdepartementet, som er satt til å sørge for at transaksjonen blir gjennomført, til næringslivsavisen.

– Undertrykker innhold

Bytedance avviser at kinesiske myndigheter har tilgang til brukerdata og sier at dette ligger lagret på dataservere i Singapore og USA. Disse serverne er driftet av det amerikanske selskapet Googles nettskyvirksomhet.

Blant brukerdataene er videoopptak med såkalte metadata som forteller hvor de ble tatt opp og hvilket opptaksutstyr eller telefon som ble benyttet. Sammen med ansiktsgjenkjennelse og kunstig intelligens kan dette gi kinesiske myndigheter tilgang til svært mye informasjon.

Ifølge en ny rapport fra Australian Strategic Policy Institute sensurerer Tiktok innhold via algoritmer og manuelt.

«Tiktok driver sensur av politiske og samfunnstemaer, samtidig som de demper og undertrykker innhold», skriver tenketanken.

Tiktok forsvarer seg med at de også samarbeider med andre land, blant annet USA. I årets åtte første måneder fjernet selskapet nesten 400.000 hatvideoer, sperret 1300 kontoer og fjernet kommentarer for brudd på retningslinjer om hatefullt innhold.

– En mektig politisk aktør

I den australske rapporten vises det til at videoer som nevner religiøse organisasjoner som er forbudt i Kina, eller massakren på Den himmelske freds plass i 1989, sensureres.

Forskerne oversendte Tiktok en liste med såkalte «hashtags» som benyttes til å beskrive innholdet som blokkeres internasjonalt, blant annet «Putin er en tyv», «homofil» og lesbisk» på russisk og arabisk og kritikk av den thailandske kongefamilien.

Selskapet bekrefter det er «restriksjoner» på hva som kan publiseres og distribueres.

«Tiktok er det første globale sosiale medienettverket som har en tunghendt tilnærming til å moderere innhold», skriver tenketanken.

Sosiale nettverkssteder som Facebook og Twitter har vært langt mer forsiktige.

«Å ha mulighet til å skjule informasjonsflyt over geografiske områder, ulike temaer og språk gjør at Tiktok posisjonerer seg som en mektig politisk aktør med en global rekkevidde», skriver forfatterne.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.