Chengdu-konsulatet er ett av fem konsulater USA har i Kina og er ansvarlig for de vestlige regionene av landet og fungerer også som en lyttepost på utviklingen i Tibet og Xinjiang. Nå er det beordret stengt av kinesiske myndigheter.

– Amerikansk ansvar

Det var ventet en reaksjon etter at USA beordret det kinesiske konsulatet i Houston stengt på tirsdag. Kinesiske diplomater og ansatte har fått frist til fredag om å forlate byen i delstaten Texas.

«Den nåværende situasjonen mellom Kina og USA er ikke noe den kinesiske siden ønsker. Ansvaret ligger helt og holdent på amerikansk side. Vi oppfordret igjen USA om å umiddelbart å oppheve feilbeslutningene. Dette er en forutsetning for at forholdet mellom de to landene kan normaliseres», skriver det kinesiske utenriksdepartementet i en uttalelse.

Det har vært en kraftig eskalering i konflikten mellom de to landene de siste ukene og analytikere mener dette er som en «ny kald krig».

USAs utenriksminister Mike Pompeo kom med kraftige utspill mot Kina og president Xi Jinping i en tale i California på torsdag kveld.

– Hans ideologi danner grunnlag for hans flere tiår lange ønske om globalt hegemoni basert på kinesisk kommunisme, sa Pompeo.

– Som en maur forsøker å riste et tre

Det kinesiske utenriksdepartementet har reagert kraftig på talen, som ble holdt ved biblioteket til tidligere president Richard Nixon.

Nixon, som ble presset til å gå av etter Watergate-skandalen, la grunnlaget for en normalisering i forholdet mellom USA og Folkerepublikken Kina.

«Pompeos tale ved Richard Nixons presidentbibliotek tyder på at han ønsker å fremstå som John Foster Dulles for det 21. århundre og lansere et nytt korstog mot Kina i en globalisert verden. Det er like nytteløst som når en maur forsøker å riste et tre», skrev pressetalskvinne Hua Chunying før Kina bekreftet stengningen av Chengdu-konsulatet.

Dulles var utenriksminister i USA på 1950-tallet da den kalde krigen mellom USA og Sovjetunionen oppsto. Han åpnet opp for «massiv gjengjeldelse» ved bruk av atomvåpen og blir husket som en forkjemper for kampen mot kommunisme – og for starten på Vietnamkrigen.

De kinesiske børsene, som har hatt et rally de siste ukene, falt umiddelbart etter bekreftelsen om en stengning av Chengdu-konsulatet kom fredag formiddag lokal tid.

Hovedindeksen ved Shanghai-børsen har falt med tre prosent i løpet av formiddagen. Ved Shenzhen-børsen, hvor det er en overvekt av små- og mellomstore selskaper, er nedgangen på over fire prosent.

Også de andre asiatiske aksjemarkedene har falt. Tokyo-børsen holder stengt på fredag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.