Det er blitt nok en eskalering i konflikten mellom USA og Kina de siste dagene.

– Ikke noe land noe sted har noensinne svindlet oss som Kina gjør. Vi kan ikke stole på Kina. Jeg vil ikke at de skal bygge opp forsvaret, slik de gjør nå, med våre penger, sa Donald Trump utenfor Det hvite hus på mandag.

Dette er en del av valgkamptaktikken til Donald Trump, hvor han forsøker å gi inntrykk av at motkandidaten, Joe Biden, støttes av Kina.

– Hvis Biden vinner, vinner Kina – og Kina vil eie dette landet, sa Trump.

Han fortsatte med å si at han vil straffe amerikanske selskaper som skaper nye arbeidsplasser i utlandet og utestenge selskaper fra føderale kontrakter hvis de driver forretninger med Kina.

Slik snakker Trump om Kamala Harris: – Hun var slem på et nivå som bare var grusomt
– Hun var mitt førstevalg, så vi får se hvordan hun vil fungere.
01:36
Publisert:

– Dette er det viktigste valget i vår historie. Under min administrasjon vil vi gjøre USA til verdens supermakt og avslutte vår avhengighet av Kina – en gang for alle, sa Trump.

– Selskapet kan gå konkurs

Det er nesten to år siden de første skuddene ble avfyrt fra USA mot det kinesiske teknologiselskapet Huawei. Dette har vært vellykket. Selskapet er blitt utestengt fra utbyggingen av 5G-mobilnettverk i de fleste vestlige land.

Tre teknologitrender du må følge med på
Fremtidsforsker Amy Webb trekker frem tre teknologiske trender som vil forandre verden.
03:48
Publisert:

Selskapets smarttelefoner, som toppet salgsstatistikkene i en rekke europeiske land i fjor vinter, er knapt å finne utenfor Kina.

Nå planlegger USA å trappe opp teknologikrigen med Kina. Det amerikanske forsvarsdepartementet vurderer å plassere det kinesiske databrikkeselskapet Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) på den samme sanksjonslisten som Huawei er på.

Selskapets aksjekurs falt med 23 prosent ved Hongkong-børsen på mandag.

– Selskapet kan gå konkurs, sier databrikkeanalytiker Mark Li hos Bernstein Research til Reuters.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg fra kinesiske myndigheter.

– Dette er et sjokkerende forsøk fra USA på å skape herredømme i teknologisektoren, sa det kinesiske utenriksdepartementets pressetalsmann Zhao Lijian mandag.

Han karakteriserte dette som et forsøk fra USA på å bruke statlige virkemidler for å ilegge kinesiske selskaper alle mulige restriksjoner under påskudd av nasjonal sikkerhet.

– Dette ødelegger ikke bare for internasjonal handel, den globale forsyningskjeden og verdikjedene – men også for USAs nasjonale interesser og image, sa Zhao.

Vil bli uavhengig av USA

Truslene fra USA blir tatt på alvor.

– USA går etter de store kinesiske komponentleverandørene. De står foran en vanskelig periode på kort sikt, sier direktør Richard Martin hos teknologianalyseselskapet IMA Asia til CNBC.

Han tror det blir vanskelig for kinesiske teknologiselskaper å finne alternativer da de amerikanske restriksjonene favner bredt. Nesten halvparten av SMICs produksjonsutstyr kommer fra amerikanske leverandører, ifølge finansinstitusjonen Jefferies.

– Problemet er at hvis de går til Europa eller Japan, så benytter selskapene amerikanske utstyr i produksjonsprosessen, sier Martin.

Han tror den kinesiske teknologisektoren vil sette alt inn på å bli uavhengig av USA. Huawei er i gang med å bli uavhengig av amerikansk produksjonsutstyr, komponenter og patenter.

– Det vil ta dem to til tre år å komme seg over dette og flytte hele forsyningskjeden til Kina. USA forsøker å stenge den kinesiske teknologisektoren, sier Martin om de amerikanske sanksjonene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.