Over 10,6 millioner mennesker er bekreftet smittet av koronaviruset covid-19 og dødsfallene har passert en halv million. USAs smittevernekspert Anthony Fauci advarte på tirsdag om at nye daglige tilfeller i USA kan mer enn dobles – til 100.000.

– Krigspresidenten har kapitulert

President Donald Trump har lenge vært frustrert over Kinas håndtering av utbruddet i Wuhan ved årsskiftet. Han har kalt koronaviruset covid-19 «Kina-viruset» og brukt rasistiske uttrykk rettet mot asiater ved flere anledninger.

I USA er det bekreftet smitte hos over 2,7 millioner mennesker og 130.000 dødsfall.

«Når jeg ser pandemien spre sitt vemmelige ansikt over hele verden, blant annet den enorme skaden den har gjort i USA, blir jeg mer og mer sint på Kina», skriver Trump på Twitter natt til onsdag.

Demokratenes presidentkandidat Joe Biden holdt sin første pressekonferanse siden februar på tirsdag. Han kritiserte Trump for håndteringen av pandemien, hvordan han ikke lytter til eksperter og nekter å gå foran med et godt eksempel og bruke munnbind.

– I mars kalte Trump seg en krigspresident i kampen mot koronaviruset. Hva skjedde? Det virker som om krigspresidenten vår har kapitulert, viftet med det hvite flagget og forlatt slagmarken, sa Biden.

USA har fått en ny folkehelt: Dette er dr. Fauci
Anthony Fauci har hjulpet USA med å komme seg gjennom AIDS, Ebola, H1N1 – og nå Covid-19.
01:10
Publisert:

Han ga full støtte til smittevernekspert Fauci, som har hatt ledende roller under seks amerikanske presidenter siden midten av 1980-tallet. Biden lovte en samlet koordinering for hele USA i kampen mot koronaviruset hvis han blir valgt som president i november.

– Nedstengningen så mange amerikanere levde under i mange måneder var for at vi kunne kjøpe tid for å samle oss. I stedet for å bruke tiden til å forberede oss har Trump kastet den bort, sa Biden.

USA kaprer koronamedisin

Farmasiselskaper, universiteter og forskningsinstitusjoner forsøker å finne en vaksine mot koronaviruset. USA har allerede forhåndsbetalt for vaksiner som foreløpig ikke er testet eller godkjent i tilfelle det kommer et gjennombrudd i løpet av de neste månedene.

Legemiddelet Remdesivir fra farmasiselskapet Gilead er godkjent til bruk i behandlingen av alvorlig syke koronapasienter i USA. Prisen for behandling av en pasient ligger på 2340 dollar, ifølge Gilead.

USA har sikret seg hele produksjonskapasiteten for juli og 90 prosent for de i august og september – til sammen en halv million behandlingsdoser.

Da flyene ble innstilt kom denne hjemmekjære seileren seg hjem likevel
Juan Manuel Ballestero krysset Atlanteren alene på en liten seilbåt for å bli gjenforent med foreldrene, etter at flyene til Argentina ble innstilt grunnet pandemien.
00:38
Publisert:

– President Trump har inngått en fantastisk avtale for å sikre amerikanere tilgang til den første godkjente behandlingsmetoden for koronaviruset. Trump-administrasjonen gjør alt i dens makt for å lære mer om livreddende behandlingsmetoder og sikre tilgang til disse for det amerikanske folk, sier helseminister Alex Azar i en uttalelse.

Canadas statsminister har advart om «utilsiktede negative konsekvenser» hvis USA fortsetter med å inngå denne typen avtaler. Justin Trudeau ønsker samarbeid med allierte.

– Dette er en «USA først»-politikk. Tilgangen er garantert for USA. Jeg kjenner ikke til noe tilsvarende, kanskje med unntak av medisiner for biologisk terrorisme, hvor det kan være spesifikke forsyninger til enkeltland, sier helseøkonom Rena Conti ved Boston University til New York Times.

– Ikke noe igjen til Europa

De europeiske legemiddelmyndighetene anbefalte i forrige uke en betinget godkjennelse til Remdesivir for behandling av koronaviruset. En studie har vist at legemiddelet forkorter sykdomsforløpet med fire dager, men det er ikke kjent om dødsfallene har falt.

– De har tilgang til det meste av forsyningen av Remdesivir, så det er ikke noe igjen til Europa, sier seniorforsker Andrew Hill ved Liverpool University, til The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.