John Bolton var en av «haukene» i Donald Trumps administrasjon frem til han ble sparket som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter 18 måneder i jobben. I en ny bok, som Trump forsøker å stanse publiseringen av, kommer Bolton med oppsiktsvekkende påstander.

«Det er vanskelig for meg å finne beslutninger av betydning fra Trump i den perioden jeg jobbet der som ikke var en del av beregningene om å bli gjenvalgt», skriver Bolton.

– Sammenfallende interesser

Den tidligere sentrale støttespilleren nektet å vitne under riksrettshøringen mot Donald Trump i januar.

I boken «The Room Where It Happened: A White House Memoir», som skal publiseres i neste uke, forsvarer han dette med at han uansett ikke ville ha påvirket utfallet.

John Bolton mener å dokumentere at flere overtramp enn Ukraina-saken som Trump kunne blitt stilt for riksrett for. Trump var anklaget for å ha presset Ukraina til å etterforske hans politiske rival, Joe Biden, ved å holde tilbake militære midler.

De største amerikanske avisene har fått tilgang til boken, som er full av detaljer fra Boltons tid i Det hvite hus. Av de mest oppsiktsvekkende påstandene er at Trump ba Kinas president Xi Jinping om innenrikspolitisk hjelp for å kunne vinne gjenvalg i 2020.

Dette skjedde under et G20-toppmøte i Osaka for ett år siden da USA og Kina var midt inne i handelskrigen. Trump sa til Xi at hvis Kina økte kjøp av amerikanske landbruksprodukter fra bønder ville dette øke hans muligheter for å vinne presidentvalget.

«Trumps samtaler med Xi gjenspeilte ikke bare den usammenhengende handelspolitikken hans, men han så på sine egne politiske interesser og amerikanske nasjonale interesser som sammenfallende», skriver Bolton i kapittelet «The Scandal of Trump’s China Policy», som er gjengitt av Wall Street Journal.

Den kinesiske presidenten sa under et møte i 2017 at han ønsket å jobbe sammen med Trump «de neste seks årene», at det var for «mange valg i USA» og han ikke ønsker å forholde seg til noen andre enn Trump.

«Trump nikket bifallende», skriver Bolton.

Støttet internering av muslimer

Bolton tegner et bilde av en president som mangler helt grunnleggende kunnskaper. I 2019 var det 30 år siden Kina slo ned på demonstrasjoner på Den himmelske freds plass. Trump nektet å utstede en uttalelse for å markere dette.

«Det var 15 år siden. Hvem bryr seg om dette? Jeg forsøker å få til en avtale. Jeg ønsker ikke å gjøre noe», sa Trump, ifølge boken.

Han var villig til å overse Kinas brudd på menneskerettigheter. President Xi forsøkte å forklare til Trump hvorfor Kina bygget interneringsleirer for muslimer i Xinjiang-provinsen.

«Trump sa at Xi kunne fortsette med dette, og at dette var riktig å gjøre», skriver Bolton, som viser til tolker som var til stede i møtet i juni 2019.

Kina-positur

Forholdet mellom Trump og Xi har kjølnet de siste seks månedene på grunn av koronapandemien. Over to millioner amerikanere er bekreftet smittet og det er registrert over 115.000 dødsfall.

Det har ikke vært fremgang i neste fase av handelsavtalen. Så sent som i vinter snakket Trump svært positivt om sin «gode venn Xi».

Timer etter boken ble lekket i amerikanske medier onsdag kveld undertegnet Trump onsdag kveld et lovforslag som åpner for å innføre sanksjoner mot kinesere som undertrykket de muslimske uigurene i Xinjiang-provinsen.

«Vil Trumps nåværende Kina-positur vare lengre enn valgnatten? Presidentskapet hans er ikke forankret i filosofi, storslagen strategi eller politikk. Det er forankret i Trump», skriver Bolton.

Han mener dette er noe å tenke på for spesielt Kina-kjennere, som tror de vet hva han vil gjøre i hvis han blir gjenvalgt som president.

– Absurde påstander

Trumps presidentkampanje karakteriserer påstandene i boken som «absurde».

– John Bolton forsøker å selge bøker og det er alt dette dreier seg om. Folk må skjønne at Bolton er en misfornøyd tidligere ansatt. For å få oppmerksomhet har han benyttet hemmelig informasjon som han hadde tilgang til mens han jobbet i administrasjonen, sier pressetalsmann Tim Murtaugh til Bloomberg tv.

Det amerikanske justisdepartementet ba onsdag kveld domstolen i Washington om en akutt forføyning for å stanse publiseringen og bedt om et rettsmøte på fredag.

Etter midnatt amerikansk tid, natt til torsdag, la Trump ut en melding på Twitter, hvor han i kjent stil langet ut mot den tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiveren han tidligere skrøt av som en «misfornøyd og kjedelig idiot som kun ønsket å gå i krig».

Den markedsføres som «boken Trump ikke ønsker du skal lese». Den ligger allerede på førsteplass over de mest solgte bøkene hos Amazon. På en tredjeplass ligger den kommende boken fra Trumps niese, «Too Much and Never Enough: How My Family Created the World’s Most Dangerous Man».(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.