Det er nesten to måneder siden regjeringsdelegasjoner fra USA og Kina møttes. Da ble det gitt inntrykk av at det kun var detaljer som gjensto før en såkalt «fase 1»-avtale var på plass. Det har ikke skjedd.

President Donald Trump utsatte en ny straffetoll på blant annet elektronikk til 15. desember.

Nå er det kun ti dager igjen før kinesisk import vil bli dyrere for amerikanske forbrukere, hvis de to landene ikke blir enige om en avtale eller en ny utsettelse. Apples Iphoner er blant produktene som vil få en straffetoll.

– 15. desember er en logisk frist. Hvis det ikke skjer noe fra nå frem til da har presidenten gjort det ganske klart at han vil ilegge straffetoll, sa USAs handelsminister Wilbur Ross i et intervju med Fox News på tirsdag.

– Nå er det tvil

De amerikanske børsene falt kraftig tirsdag, etter Trump sa det kan ta et helt år før en avtale med Kina er på plass – til etter presidentvalget i november 2020.

– På noen måter synes jeg det er bedre å vente til etter valget, sa Trump.

Børsnedturen har fortsatt i Asia onsdag. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen og nøkkelindeksen ved Sydney-børsen i Australia falt med 1,5 prosent etter børsåpning. Det var et bredt børsfall på over en prosent i Hongkong og Seoul ved åpning.

– Årsaken til at det har vært to dager med betydelig nedtur, er at folk trodde det ville komme en avtale før slutten av året. Nå er det tvil, sier Art Cashin, som er direktør hos UBS, til CNBC.

Han tror det kommer et nytt nedsalg i aksjemarkedene hvis ny straffetoll innføres 15. desember. Mest av alt frykter han at Trump plutselig bestemmer seg for en 50 prosent straffetoll – og ikke 15 prosent, som han har truet med tidligere.

– Skjer det, er det bare å ta på seg hjelmen, sier Cashin.

– Stort sjokk til markedskonsensus

Markedene over hele verden stålsetter seg på en turbulent avslutning på året, hvor det har vært en bred oppgang ved børsene i USA og Japan.

Saken fortsetter under videoen

Donald Trump var full av lovord om Stoltenberg, men hadde ikke stort å si om opposisjonsleder Jeremy Corbyn
USAs president fikk boltre seg fritt, og uten manuskript, under en pressekonferanse sammen med Nato-sjef Jens Stoltenberg i London.
00:36
Publisert:

– Hvis straffetoll gjennomføres 15. desember, vil det være et stort sjokk til markedskonsensus, sier makrodirektør Sue Trinh hos Manulife Investment Management i Hongkong til Bloomberg.

Hun trekker sammenligninger med den amerikanske juleklassikeren «Grinchen» (How the Grinch Stole Christmas!») av Dr. Seuss, hvor den gjerrige og ensomme Mr. Grinch hater jul og bestemmer seg for å avskaffe den for alle.

– Trump blir som Grinchen som stjal julen hvis dette skjer, sier hun.

Sjefinvesteringsstrateg Steve Brice hos Standard Chartered Bank tror en avtale tidligst kan skje ved begynnelsen av 2020 – i beste fall.

– USA og Kina vil bli enige om en form for avtale på lengre sikt. Det vil redusere usikkerheten og støtte opp rundt den globale økonomien også, sier Brice til Bloomberg.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.