Forventningene til en løsning i handelskrigen mellom USA og Kina under G20-møtet i Buenos Aires er lave.

– Den amerikanske økonomien kan havne i en alvorlig krise hvis det blir en langvarig handelskrig med USA. Den kinesiske økonomien kan implodere fullstendig, advarer Richard Duncan hos Macro Watch overfor South China Morning Post.

Eksperter tror i beste fall de to landene kan bli enige om en form for «våpenhvile».

– Det vil bli vanskelig å få til en avtale under G20-møtet. Det mest sannsynlige scenarioet er at begge blir enige om å fortsette samtalene slik at den 25 prosent høye straffetollen på kinesisk import verdt 200 milliarder dollar kan utsettes, sier sjeføkonom for stor-Kina hos Standard Chartered Bank til Hongkong-avisen.

Merkel måtte nødlande

Flyet som skulle ta Tysklands forbundskansler Angela Merkel til Argentina måtte nødlande i Köln en time etter at det hadde tatt av torsdag kveld. Flyet var over Nederland da piloten valgte å snu på grunn av tekniske problemer.

Merkel vil ikke rekke åpningen av toppmøtet på fredag. Hun vil fortsette med privatfly til Madrid og deretter ta vanlig rutefly til Buenos Aires, ifølge Reuters. Et planlagt møte med USAs president Donald Trump på fredag formiddag er avlyst.

Frankrikes president Emmanuel Macron har det siste døgnet lagt press på medlemslandene i den søramerikanske handelsblokken Mercosur, hvor Argentina, Uruguay, Paraguay og Brasil deltar.

Han sier han nekter å underskrive en handelsavtale hvis Brasils påtroppende president gjør alvor av truslene om å trekke landet fra Parisavtalen.

– Jeg er ikke for å skrive under på en svær handelsavtale med land som har sagt de ikke vil respektere Parisavtalen, sa Macron under et statsbesøk i Argentina før G20-møtet.

Også Norge, gjennom Efta, er i forhandlinger om å få til en frihandelsavtale med Mercosur.

«Tør ikke konfrontere Putin»

Før president Donald Trump satte seg på Air Force One-flyet til Buenos Aires sa han at han så frem til å møte Russlands president Vladimir Putin.

– Jeg tror dette er veldig bra tidspunkt å ha et møte med president Putin, sa han.

Et par timer senere hadde han ombestemt seg. Dette skjedde etter at hans tidligere privatadvokat erklærte seg skyldig i å ha løyet til Senatets etterretningskomité om forhandlinger førte på vegne av Trump om et eiendomsprosjekt i Russland.

Michael Cohen samarbeider med spesialetterforsker Robert Mueller, som leder den omfattende Russland-etterforskningen. Cohen sa på torsdag han hadde løyet og kommet med falske uttalelser om forhandlingene, som ikke førte frem.

Ifølge Trump valgte han å avlyse møtet med Putin på grunn av den pågående konflikten med Ukraina.

«I og med at fartøyene og sjøfolkene er ikke sendt tilbake til Ukraina fra Russland, har jeg bestemt meg for at det er best for alle involverte parter å avlyse det tidligere oppsatte møtet i Argentina med president Vladimir Putin», skrev Trump på Twitter.

En «no-brainer»

Årsaken til avlysningen er en «no-brainer», ifølge direktør Michael Carpenter ved tenkesmien Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement.

– Fakta er at Trump ikke får seg til å konfrontere Putin offentlig. Det vill ha vært et pr-mareritt av episke proporsjoner hvis han hadde avtalt å møte og ikke konfrontert Putin, sier Carpenter til New York Times.

Den russiske regjeringen hadde ikke fått beskjed.

– Hvis dette stemmer vil Putin ha flere timer tilgjengelig for å kunne ta viktige møter med andre, sier pressetalsmann Dmitri S. Peskov, i en uttalelse.

Forverring for Kina

Det er den planlagte middagen mellom Trump og Kinas president Xi Jinping på lørdag som blir sett på som viktigst under G20-møtet. Den pågående handelskrigen mellom de to landene har skapt forstyrrelser langt utenfor Kina og USA.

Fredag morgen kom den offisielle aktivitetsindeksen fra Kina for novemb er. Den viser at aktiviteten i økonomien fortsetter å forverres. PMI-målingen havnet på 50. En indeksverdi over 50 indikerer økt aktivitet, mens en verdi under 50 viser fallende aktivitet. Nye eksportordrer har falt de siste seks månedene.

– Økonomien har ikke nådd bunnen, sier makroøkonom Larry Hu hos Macquarie Securities til Bloomberg.

Det er helt åpent hva utfallet av middagsmøtet mellom Trump og Xi på lørdag. Da South China Morning Post på torsdag skrev at Kina-hauken Peter Navarro skal delta, sendte dette Dow Jones-indeksen lavere.

– Trump har hatt mot til å reise seg mot den globale eliten. En mulig avtale med Kina vil bli gjort med president Trumps vilkår – ikke Wall Street. Enhver avtale som inngår med Wall Streets innflytelse vil stinke, sa Navarro tidligere i november.

Trump: – Vet virkelig ikke

Ingen vet hva Trump ønsker – eller planlegger – å få ut av middagen med Xi.

– Jeg tror vi nærmer oss en avtale med Kina, men jeg vet ikke om jeg ønsker det. Akkurat nå får vi milliarder av dollar i økte skatter. Jeg vet virkelig ikke, sa han på torsdag.

Han sa han Kina ønsker en avtale.

– Jeg håper å få til en avtale. Men ærlig talt liker jeg avtalen vi har nå, sa han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Melania Trump engasjerer seg i USAs økende problem: opioid-epidemien
01:17
Publisert: