Før møtet med USAs president Donald Trump sa Europakommisjonens leder Jean-Claude Juncker til tysk tv at han ikke var «veldig optimistisk» for en løsning på den anspente tollsituasjonen mellom USA og Europa.
Onsdag kveld norsk tid var tonen en annen. Da hadde USA og EU blitt enige om rammene for en fremtidig handelsavtale, og vil jobbe for å bygge ned tollsatser og subsidier på begge sider.
Ifølge partenes felles erklæring vil det blant annet bli mer eksport av amerikanske soyabønner og flytende naturgass (LNG). Partene vil heller ikke legge nye tollsatser på hverandre så lenge samtalene pågår.
Splittet felt
Med en lystigere tone etablert mellom USA og EU, er det spekulert i om humøret kan «smitte» over på relasjonene med Kina.
Det er nesten tre uker siden USA innførte straffetoll på 25 prosent på import av kinesiske produkter verdt 34 milliarder dollar. Kina har svart med tilsvarende straffetoll.
Kjersti Haugland, sjeføkonom i DNB Markets, tror ikke nødvendigvis at stemningen lar seg så lett overføre.
– Den situasjonen lever nok sitt eget liv. De underliggende konfliktene der handler i stor grad om teknologi, der USA er redd for å miste sin posisjon som den ledende teknologinasjonen, sier Haugland.
Internasjonalt er det delte meninger om potensielle ringvirkninger. Overfor Bloomberg sier analytiker Andy Rothman, som tidligere har vært diplomat i Beijing, at EU-enigheten er positiv for Kina-samtalene. Som en enerådig leder i sitt eget land, tror han også at president Xi Jinping er i en bedre posisjon til å tilby gunstige avtaler enn Juncker.
Samtidig påpekes det at økt amerikansk eksport av soyabønner til EU kan føre til at den kinesiske straffetollen mot disse produktene blir mindre alvorlige for USA. En mildere tone med EU vil også gjøre det lettere for USA å stå på barrikadene overfor kineserne.
– Ironisk nok kan sannsynligheten for en fullskala handelskrig med Kina ha økt etter disse samtalene, sier økonom Chua Hak Bin i analysebyrået Maybank Kim Eng i Singapore.
Kina avviser dialog
Samme dag som Trump tok imot Juncker, tvitret han om at forhandlingene med Kina går «veldig bra».
Det ble tatt imot med undring fra kineserne.
– Vi aner ikke hva han snakker om, sier en representant fra den kinesiske ambassaden i Washington til South China Morning Post.
USAs finansminister Steven Mnuchin sa tidligere i måneden at samtalene med Beijing har brutt sammen. Det skal ikke ha vært noe dialog på høyt nivå siden handelsminister Wilbur Ross besøkte Beijing i begynnelsen av juni.
Bilene fortsatt «gisler»?
I mellomtiden har de nye tonene mellom USA og EU vært som musikk i manges ører. Nå etterlyses det konkrete handlinger for å følge opp intensjonene.
«Møtet var preget av få detaljer, men det var like fullt en enighet om å prøve å bli enige. Dagen viste at Det hvite hus har sine grenser, og er villig til å vurdere å ikke la ting komme ut av kontroll. Det kan være en seier i dagens klima», skrev MarketWatch i en kommentar torsdag.
Fremover skal de mye omtalte tollsatsene på stål- og aluminium, som ble innført overfor EU, Canada og Mexico 1. juni, gjennomgås og revurderes. Samtidig har eksperter merket seg at subsidier på «non-auto industrial goods», altså industri utenfor bilsektoren, skal ned.
Trumps tidligere trussel om å innføre 20 prosent toll på alle biler fra EU, gjorde nettopp bilsektoren til et sentralt tema før møtet.
BMW, Volkswagen, Fiat Chrysler var blant bilprodusentene som opplevde et aksjehopp etter møtet der ny straffetoll ble lagt på is. At industrier utenfor bilsektoren ble spesifikt nevnt i erklæringen, har likevel ført til tvil om hvilken rolle denne industrien skal spille i en ny avtale.
– Både USA og EU har innsett at en handelskrig er skadelig for alle, men dette er ikke en fredserklæring. Da er det forståelig at Trump, som har snakket mye om å beskytte bilindustrien, ikke vil kaste alle kortene ennå, sier Iain Begg, professor og forsker på europeisk økonomisk integrasjon ved London School of Economics, til DN.
«Siste ord er ikke sagt»
Om ikke onsdagens møte markerte et punktum for handelskrigen, har den blitt beskrevet som en «våpenhvile». Siste ord er ikke sagt, sier Kjersti Haugland i DNB Markets.
– Dette er gode nyheter som bidrar til å redusere usikkerhet, men den tas ikke helt vekk. Man må være forberedt på at det kommer ny utspill som igjen kan forrykke dette bildet, men beskjeden i seg selv bidrar til økt tillit i markedet, sier Haugland, som mener den dempede usikkerheten kan bidra til å styrke den norske kronen.
Også økonom og Kina-kjenner Ole André Kjennerud holder seg avventende.
– Det er litt tidlig å konkludere, man har jo erfaring fra tilsvarende avtaler mellom USA og Kina. Slike avtaler kan fort brytes, sier Kjennerud.(Vilkår)