De amerikanske børsene har vært nervøse hele uken. Svake makroøkonomiske tall fra hele verden kombinert med en forverring i forholdet mellom USA og Kina sendte Wall Street lavere de tre første handelsdagene denne uken.

– Veldig skuffet over Kina

På torsdag sa president Donald Trump at han ikke ønsker å snakke med sin kinesiske kollega, president Xi Jinping, som han fortsatt påstår han har et «fantastisk forhold» til.

– De skulle aldri ha latt denne pandemien ha skjedd. Jeg sto bak en fantastisk handelsavtale, men nå føles det ikke det samme. Jeg er veldig skuffet over Kina, sa Trump i et intervju med Fox News.

De to landene undertegnet en avtale i januar hvor Kina forpliktet seg til å øke import av amerikanske produkter med 200 milliarder dollar over to år. Trump sa i intervjuet at det dreier seg om 250 milliarder dollar.

Aktiviteten i den kinesiske økonomien har falt siden nyttår og det er tvilsomt om de vil oppfylle sin del av avtalen. Meglerhuset Zhongtai Securities skrev i slutten av april at den reelle arbeidsledigheten i Kina er på over 20 prosent.

– Det er mye vi kan gjøre. Vi kan kutte ut hele forholdet. Vi vil spare 500 milliarder dollar hvis vi kutter det, sa Trump.

Han kom med kraftig kritikk mot globalisme.

– De idiotiske forsyningskjedene er over hele verden. Hvis en bit går ødelegges blir alt bare rot. Jeg har sagt vi ikke burde ha forsyningskjeder. Vi burde ha alt i USA. Vi har selskaper som kan gjøre det. Og hvis de ikke vil, kan vi gjøre det, sa Trump.

– Enorme mye står på spill

Reaksjonene fra det siste Trump-utspillet har ikke latt vente på seg i Kina.

– Nok en gang snakker Trump nonsens. Trump virker sinnssyk for tiden, men det kan være han har psykiske problemer, sier visedirektør Xin Qiang ved tenketanken Center for US Studies ved Fudan University til den statskontrollerte avisen Global Times på fredag.

Xin tviler på at politikere, næringslivet og amerikanere vil tillate at Trump gjør alvor av «den vanvittige ideen» om å kutte båndene til Kina.

– Kina-USA-forholdet er verdens viktigste bilaterale forhold. Det er enormt mye som står på spill – ikke bare for de to landene, men for hele verden, sier dekan Jin Canrong ved Renmin University of China's School of International Studies til avisen.

Den engelskspråklige avisen mener det siste utspiller fra Trump skyldes frustrasjon på hvordan koronapandemien løper løpsk i USA med nesten 100.000 døde.

– Trump er som en gigantisk baby på randen av et sammenbrudd. Han er under et enormt press på grunn av alle feilene som ble begått og forårsaket store dødstall. Dette utspillet er som en som forsøker å vise hvor modig da han går forbi en kirkegård ved midnatt. Han må rope til seg selv for å gi seg mot, sier professor Shen Yi ved Fudan University til Global Times.

– Sjokkbølger gjennom finansmarkedene

Trump åpnet også døren for å fjerne børsnoterte kinesiske selskaper fra amerikanske børser i Fox-intervjuet. Dette er en trussel han har kommet med tidligere.

«Dette kan sende sjokkbølger gjennom finansmarkedene. Trump-administrasjonen ser på ulike måter de kan holde Kina ansvarlige for koronapandemien», skriver konsulentselskapet Eurasia Group i en analyse.

Global Times advarer om at det er USA som vil bli mest skadelidende hvis Trump gjør alvor av truslene han har kommet med.

– Trump er som et desperat villdyr som er fanget i et hjørne. Dette kan oppfattes som valgretorikk. Det viktigste for Trump er å vinne valget og fortsatt ha makten. Alt annet kan ofres, sier professor Li Haidong ved Institute of International Relations ved China Foreign Affairs University til avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.