I januar ble det klart at USA ville gjøre alvor av truslene og starte en handelskrig med Kina. Dette var starten på en nedtur ved de kinesiske børsene. Nøkkelindeksen ved Shenzhen-børsen har falt med nesten 40 prosent på ni måneder. Shanghai-børsen ligger like bak.

– Sannsynligheten for at globale aksjer går mot en nedgangsperiode (bear market, red anm.) øker. Mens noen investorer som ser på de underliggende verdiene kjøper ved et børsfall vil andre automatisk selge som en reaksjon på økt volatilitet. Kjøperne vil bli overveldet hvis vi har negative overskrifter om ny straffetoll, sier strateg Masanari Takada til Reuters.

Trump: – Vinner alltid

Børsuroen fortsatte i morgentimene på tirsdag ved børsene i Shanghai, Shenzhen og Hongkong. Etter en nedgang den første timen, snudde det etter at myndighetene oppfordret selskapene til å foreta tilbakekjøp av egne aksjer.

Årsaken til den nye uroen er at president Donald Trump planlegger å presse sin kinesiske kollega under G20-møtet i slutten av november i Argentina.

Ifølge tre kilder som Bloomberg har snakket med vil USA innføre straffetoll på alt av kinesiske produkter i begynnelsen av desember hvis møtet mellom de to ikke fører til en avtale. Dette vil bety at kinesisk import verdt 257 milliarder får straffetoll.

I tillegg planlegger USA å øke straffetollen på import verdt 200 milliarder dollar fra ti til 25 prosent fra nyttår. Trumps pressetalskvinne ville ikke bekrefte lekkasjene.

– Jeg ville ikke komme i forkant av dette. Vi har to av verdens mektigste ledere sammen. Det er selvfølgelig viktig, uansett hvordan en ser på det. Så får vi se hva som skjer når de setter seg ned, sa Sarah Huckabee Sander på en ordinær pressekonferanse.

Trump bruker handelskrigen med Kina for alt hva den er verdt under kampanjen før mellomvalget i neste uke.

– Vi står midt inne en stygg konflikt. Vi er i en handelskonflikt. Jeg bruker det ordet da det er et fint og forsiktig ord. Men vi skal vinne. Vet dere hvorfor? Fordi vi alltid vinner, sa Trump i helgen i delstaten Indiana.

Eksportører rammes

Amerikanske selskaper som er avhengig av internasjonal handel er ikke enige i uttalelsen om at de vinner. Flyprodusenten Boeing falt med 6,5 prosent på børsen på mandag – den verste dagen siden 2016.

– Boeing er den største eksportøren og ny straffetoll vil ramme direkte. De eksporterer rundt 80 prosent av hva de produserer. 90 prosent produseres i USA. Når Trump gjør slike ting må han tenke seg om da Boeing sysselsetter så mange, sier analytiker Sheila Kahyaogly til CNBC.

Caterpillar, som er avhengig av det kinesiske markedet, falt til den laveste noteringen på 52 uker på mandag. Bare i oktober har aksjekursen falt med 28 prosent. Den japanske konkurrenten Komatsu økte omsetningen fra Kina på 36 prosent i siste kvartal og 22 prosent fra Sørøst-Asia.

En ny undersøkelse fra American Chamber of Commerce for South China viser at 72 prosent av amerikanske selskaper vurderer å flytte produksjonen vekk fra Kina hvis handelskrigen blir langvarig.

– Den største bekymringen nå er at forbrukere i begge land vil måtte betale litt mer for produkter nå og sannsynligvis mye mer om ikke lenge, sier direktør Harley Seyedin i en uttalelse.

Den kinesiske sentralbanken har latt valutaen svekke seg ytterligere denne uken og er på det laveste nivået på ti år. De siste seks månedene har yuan svekket seg med ni prosent mot amerikanske dollar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Dette bør unge vite om finansiell sårbarhet
Visesentralbanksjef Jon Nicolaisen gir råd om hva unge bør gjøre når det kommer til lån og den økonomiske situasjonen i Norge.
01:22
Publisert: