Midt under handelskrigen mellom USA og Kina for to år siden etablerte president Donald Trump en egen svarteliste bestående av kinesiske selskaper som administrasjonen mener utgjør en sikkerhetsrisiko for USA. Teknologikjempen Huawei var første selskap som ble tatt inn.
– Veldig overraskende
Dager før Donald Trump forlater Det hvite hus har administrasjonen bestemt seg for å legge til 11 kinesiske selskaper, blant andre mobiltelefonprodusenten Xiaomi til svartelisten.
Xiaomi er et privateid teknologiselskap uten kjente forbindelser til det kinesiske militæret, som skal være en forutsetning for å bli plassert på listen. De benytter standardkomponenter fra blant annet amerikanske teknologiselskaper til å produsere smarttelefoner.
– Dette var veldig overraskende for meg, sier analytiker Kevin Chen hos China Merchants Securities til Bloomberg.
Xiaomi ble etablert av den kinesiske seriegrunnleggeren Lei Jun for 11 år siden. Amerikanske Qualcomm Ventures har vært aksjonær i Xiaomi fra oppstarten og selskapet samarbeider tett med internasjonale teknologiselskaper.
Xiaomi ble børsnoter ved Hongkong-børsen i 2018. Aksjekursen stupte med nesten 12 prosent da handelen startet fredag morgen. Selskapet har en børsverdi på rundt 800 milliarder kroner. Aksjekursen er tredoblet siden våren 2020.
Større enn Iphone
Forretningsmodellen har vært å selge avanserte smarttelefoner billigere enn konkurrentene. Xiaomi gikk forbi Apple i tredje kvartal til å bli verdens tredje største smarttelefonprodusent – bak Samsung og Huawei, ifølge analyseselskapet IDC.
Selskapet økte salget av smarttelefoner med 42 prosent i siste innrapportere kvartal. Huawai, som er blitt vingeklippet av USA på grunn av sanksjonene, opplevde at salget falt med 22 prosent da de i realiteten er utestengt fra vestlige markeder.
I motsetning til Huawei vil Xiaomi sannsynligvis fortsatt få tilgang til amerikanske komponenter og patenter. Xiaomi samarbeider tett med amerikanske Qualcomm og Google, som leverer operativsystemet Android og standardapper.
I langtidsstrategien «Made in China 2025», som ble lansert i 2015, skal Kina bli verdens mest innovative industrinasjon i 2025. Dette blir sett på som et forsøk av Trump-administrasjonen å gjøre det vanskeligere for Kina å bli en teknologistormakt.
En rekke av Kinas største teknologiselskaper er plassert på den amerikanske listen, blant annet Huawei, databrikkeprodusenten Semiconductor Manufacturing International og DJI, som er verdens største produsent av kommersielle droner.
Passasjerflyprodusenten Commercial Aircraft Corporation of China, som USA frykter skal bli en konkurrent til Boeing, er også lagt til på listen.
– Oppfører seg som en bølle
Energigiganten China National Offshore Oil Corporation (Cnooc) er også inkludert. Dette betyr at Cnooc ikke får importere amerikansk teknologi uten spesialtillatelse. Cnooc har betydelig letevirksomhet i Sør-Kinahavet, hvor Kina ligger i konflikt med naboland.
– Kinas hensynsløse handlinger i Sør-Kinahavet og pågående press for å skaffe seg sensitive teknologi til opprustning utgjør en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet. Cnooc oppfører seg som en bølle på vegne av militæret for å skremme Kinas naboland, sier USAs handelsminister Wilbur Ross i en uttalelse.
Amerikanske investorer som har investert i selskapene på svartelisten har frist på seg til november i år med å kvitte seg med eierposter. S&P Dow Jones Indices sier de vil fjerne energiselskapet fra indekser før 1. februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.