USAs president Donald J. Trump har gitt den amerikanske handelsrepresentanten Robert Lighthizer i oppdrag å foreta en full granskning av Kinas handelspraksis. Kina hadde et overskudd på handelsbalansen med USA på nesten 350 milliarder dollar i 2016.

– Vi vil verne glemte amerikanere som er blitt forlatt langs veikanten av et globalt handelssystem. Det var et valgløfte fra meg å beskytte amerikanske arbeidere mot urimelig handelspraksis fra Kina, sa Trump mandag denne uken.

Foreløpig er det en granskning som skal igangsettes – før en mulig full etterforskning. Lighthizer har fått fullmakt til å vurdere om USA skal bruke en handelslov fra 1974 som gir presidenten anledning til å innføre toll eller andre handelsbarrierer for å beskytte land mot «urettferdige handelspraksiser».

Denne loven er nesten ikke blitt brukt siden etableringen av Verdens handelsorganisasjon for 27 år siden.

Støtter Trump

USA ønsker å få gransket hvordan Kina forholder seg til opphavsrett og patenter.

– Vi vil stå imot alle land som på ulovlig vis tvinger amerikanske bedrifter til å overføre rettigheter som en betingelse for markedsadgang, sa Trump.

Amerikanske og europeiske selskaper har via handelsforeningene i Kina i over ti år påstått at de tvinges til å gi fra seg patenter for å få tilgang til det kinesiske markedet.

– Hva Trump-administrasjonen peker på er reelt. Dette er en av få ting som tidligere regjeringer, uansett partitilhørighet, er enige om. Spørsmålet er om dette er den beste måten å få Kina til å endre praksisen på og unngå at det ikke slår tilbake mot USA, sier sjefstrateg Patrick Chovanec hos Silvercrest Asset Management i New York til DN.

Chovanec var professor ved handelshøyskolen ved Tsinghua University i Beijing frem til 2013 og er gjesteprofessor ved Columbia University i New York. Internasjonale storselskaper er villig til å strekke seg langt for å få innpass på det kinesiske markedet.

– Svært få amerikanske selskaper, heller ikke de som ønsker sterkere bånd til Kina, vil være uenig i det Trump påpeker, sier Chovanec.

Utenlandske bilprodusenter har lokale partnere – hvor partnerne bygger biler side om side med Ford, GM, Toyota og Honda.

– Problemet blir bare verre. Kina utvikler seg raskt og vil etterspørre teknologi som er viktigere for selskaper som skal konkurrere internasjonalt, sier han.

«Alle vet de gjør det»

Trump har tidligere sagt han ønsker å redusere det amerikanske handelsunderskuddet mot Kina ved å øke eksporten. Da han møtte Kinas president Xi Jinping i vår ble de enige om å få på plass en rammeavtale innen 100 dager. Fristen gikk ut i juli uten at det ble oppnådd enighet.

Kina kom tirsdag med kraftig kritikk mot granskningen.

«Dersom USA overser det faktum at landet ikke respekterer multilaterale avtaler og innfører tiltak som skader økonomien og handelen mellom landene, vil vi ikke sitte stille. Vi vil handle resolutt for å beskytte legitime kinesiske interesser og rettigheter», sier det kinesiske handelsdepartementet i en uttalelse.

Chovanec tror ikke det går mot en snarlig handelskrig mellom verdens største økonomiske supermakter.

– Verdens handelsorganisasjons regler forbyr et land å kreve teknologioverføring som en betingelse for markedstilgang. Det vanskelige blir å faktisk kunne bevise at Kina gjør det. Selv om alle vet de gjør det, legger han til.

Kinas venner og uvenner

Han tror ikke Kina vil reagere før granskingen eventuelt utløser en full etterforskning, og USA gjennomfører truslene om straffetoll eller andre sanksjoner.

– Den vanlige reaksjonen fra Kina har vært å ramme spesielt sårbare amerikanske eksportselskaper med aktiviteter i Kina, sier Chovanec.

Han utelukker heller ikke at de kan starte etterforskning rundt prissamarbeid, ulovlige subsidier eller at importerte matvarer ikke er trygge. Under den over seks år lange konflikten mellom Norge og Kina ble norsk sjømat stående i tollen.

Chovanec mener president Xi Jinping, kommunistpartiet og staten spiller en stadig viktigere og mer dominerende rolle over den kinesiske økonomien – med politiske uavviselige krav som er viktigere enn business.

– Et land som Norge må bestemme hvor mye de er villige til å la Kina bestemme på verdier og interesser som er viktige for Kina – i bytte mot handel. Kina vil være svært følsomme overfor hvilke land som er vennlige og ikke vennlige, sier Patrick Chovanec.(Vilkår)

– Frekt overfor norske damer
Harald Eia mener norske politikere unngår å snakke om den egentlige årsaken til at det ikke er flere kvinnelige ledere i Norge.
02:35
Publisert: