Det er nesten ett år siden det sist var direkte kontakt mellom president Donald Trump og hans kinesiske kollega Xi Jinping. I mai sa Trump han ikke hadde noen interesse av å snakke med Xi. President Donald Trump utelukker ikke at det kan forverres.

– Et politisk alternativ

Kina forpliktet seg til å øke import av amerikanske landbruksprodukter som en del av «fase 1»-avtalen som ble inngått ved slutten av fjoråret og undertegnet like etter nyttår. Totalt skal den kinesiske importen fra USA øke med 250 milliarder dollar innen 2021. Det er langt igjen.

USAs handelsrepresentant Robert Lighthizer sa under en kongresshøring på onsdag at det ikke vil være aktuelt for at de to økonomiene «frakobles».

– Den amerikanske og kinesiske økonomien er uadskillelige. Det er ikke lenger et politisk alternativ å bryte med Kina, sa Lightizer.

På torsdag kom president Donald Trump med korrigering – i en usedvanlig høflig tone.

«Kanskje jeg ikke har vært tydelig nok, men USA holder fortsatt ved at under visse forutsetninger vil det være et politisk alternativ å bryte helt med Kina. Tusen takk!», skrev Trump på Twitter – uten å si hvilke forutsetninger som kan utløse dette.

Dette er de fem Trump-sjokkavsløringene i Boltons bok
John Bolton var en av «haukene» i Donald Trumps administrasjon frem til han ble sparket som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter 18 måneder i jobben.
00:32
Publisert:

USA hadde et underskudd på handelsbalansen med Kina på nesten 350 milliarder dollar i 2019.

– Du vet aldri

Trump har lenge sagt han har et godt forhold til Kinas president Xi Jinping. Forholdet mellom de Trump og Xi har forverret seg. Trump har kalt koronaviruset Covid-19, som har ført til over 115.000 dødsfall i USA, for «Kina-viruset» ved en rekke anledninger – til protester fra Kina.

I et nytt intervju med Wall Street Journal sier Trump at Kina kan ha hatt økonomiske motiver for å la viruset spre seg utover egne landegrenser.

– De sier til seg selv «vi har rotet det til. USA tar knekken på oss». Ikke glem at den økonomiske politikken jeg førte det siste halvannet året ødela for dem. Årsaken er straffetollene, sier Trump.

Han innrømmer at han ikke har dokumentasjon for påstandene, men en «følelse av det» og at spredningen av viruset det kan ha vært en tabbe fra kinesisk side.

– Jeg tror ikke de ville gjøre dette. Men du vet aldri. Det har hatt en innvirkning, sier han.

Kina rullet ut den røde løperen da Trump kom på et statsbesøk med en stor amerikansk delegasjon i 2017.

Dette er de fem Trump-sjokkavsløringene i Boltons bok
John Bolton var en av «haukene» i Donald Trumps administrasjon frem til han ble sparket som nasjonal sikkerhetsrådgiver etter 18 måneder i jobben.
00:32
Publisert:

– Kinesiske ledere har lært hvordan de skal manipulere autokrater i andre land som kun er opptatt av seg selv. De brukte disse erfaringene på måten de manipulerte Trump på, sier Susan Shirk, som leder tenketanken 21st Century China Center ved University of California, San Diego, til New York Times.

– Ikke imøtekommende

USAs utenriksminister Mike Pompeo møtte den kinesiske diplomaten Yang Jiechi på en amerikansk militærbase i Hawaii denne uken. Ifølge Pompeo sa Yang at Kina vil oppfylle forpliktelsene fra handelsavtalen.

Den amerikanske toppdiplomaten David Stilwell, som er ansvarlig for Asia i utenriksdepartementet, beskrev forholdet med Kina som «spent» på en pressekonferanse.

– Kina kan ikke beskrives som imøtekommende. De neste par ukene vil bli avgjørende om vi ser en reduksjon i den aggressive oppførselen eller ikke, sa den amerikanske toppdiplomaten David Stilwell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.