Det er over en måned siden det første skuddet i handelskrigen mellom USA og Kina ble avfyrt med straffetoll på produkter verd 34 milliarder dollar fra hvert av landene. Beløpet ble senere økt til 50 milliarder dollar.

Allerede i neste uke kan USA øke grensen med 200 milliarder dollar, sier seks kilder til Bloomberg News. Eksport av kinesisk elektronikk til USA kan inngå i listen over produkter som vil få en straffetoll.

– Det er ikke helt feil, sier Trump i et intervju med Bloomberg.

– Trump har holdt ord

Forslaget om en straffetoll på kinesisk import verdt 200 milliarder dollar er ute på høring med frist den 6. september. Dey forventes at Trump vil bekrefte straffetollen like etter fristen, men det er fortsatt åpent om når den siste runden vil bli innført.

– Så langt har Trump holdt ord og gjennomført hva han har sagt han vil gjøre. Selv om det er litt tvil om de klarer å bli enige om hva det skal innføres straffetoll på, tror jeg at frykten for en opptrapping i handelskrigen vil overgå optimismen fra sterke økonomiske statistikker fra USA, sier markedsøkonom Syaka Sera hoa Sumitomo Mitsui Trust Bank til Reuters.

De amerikanske nøkkelindeksene falt torsdag etter å ha satt rekorder tidligere i uken og hadde hatt en oppgang de fire siste handelsdagene. Også de asiatiske aksjemarkedene falt fredag morgen – ledet av Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen.

– Investorer er bekymret for at vi kanskje vil se konsekvensene fra straffetollene i andre halvår, sier senior porteføljeforvalter Kim Forrest hos Fort Pitt Capital til Bloomberg.

– Nesten like ille som Kina

Kina mener USA startet konflikten med å innføre ulovlige handelstariffer og vil dra USA inn for Verdens handelsorganisasjon (WTO). USAs handelsutsending Robert Lighthizer har sagt at det var en feil å slippe Kina inn i WTO i 2001.

Les også:

Trump truer med å trekke USA ut av WTO, som ble opprettet i 1995 og skal fremme handel mellom stater, utforme regler for verdenshandelen og løse handelskonflikter.

– Hvis de ikke oppfører seg ordentlig, så vil jeg trekke oss ut av WTO. Avtalen som ble inngått for å etablere WTO er den verste handelsavtalen som noensinne er inngått, sier Trump i et intervju med Bloomberg News.

Han påstår at trusselen om å trekke USA ut fra WTO har gitt resultater.

– Vi har nesten ikke vunnet noe i WTO med unntak av det siste året. Vet du hvorfor, spør han.

Han gir svaret selv.

– De vet at hvis vi ikke vinner, trekker jeg oss ut, sier Trump.

I intervjuet avviser han et forslag fra EU om å fjerne all toll på import og eksport av biler mellom USA og EU.

– Forbruksvanene i EU er å kjøpe egne biler – ikke våre biler. EU er nesten like ille som Kina. De er bare mindre, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

– Rett og slett verdens beste støyreduserende hodetelefon akkurat nå
Forgjengeren var en klar favoritt, men denne er helt rå.
04:09
Publisert: