Importen til USA økte med fire prosent i mai. Dette førte til nok et høyt underskudd på handelsbalansen. Til tross for nye straffetoller mot Kina økte importen fra det kinesiske markedet også i mai.

Den amerikanske presidenten skylder på valutapolitikken til handelspartnerne.

«Kina og Europa spiller et stort valutamanipuleringsspill og pumper penger inn i systemet for å kunne konkurrere med USA. Vi bør MATCHE, eller fortsette å bli sett på idiotene som sitter høflig tilbake og lar andre land spille sine spill – slik de har gjort i mange år», skriver Trump på twitter.

Første gang på tiår

Det er ikke første gang Trump har uttrykt misnøye med den sterke dollaren. Tidligere presidenter har hatt et uttalt mål om at dollaren skal være sterk. Den kinesiske yuanen har svekket seg kraftig det siste året. Euro har vært svak mot dollar i mange år.

– Trumps besettelse med valutamanipulering, som kommer en måned etter at finansdepartementet kom frem til en annen konklusjon, gjør at vi må være forberedt på alt, sier Bipan Rai, som er leder for valutamarkedsstrategi hos Canadian Imperial Bank of Commerce til Bloomberg.

Det amerikanske finansdepartementer vurderer hvert år om enkelte land bevisst manipulerer valutaen. Hverken Kina eller EU inngår på denne oversikten.

– Finansdepartementet har ikke intervenert i markedet for å svekke dollaren på mange tiår. Vi vil ikke bli forbauset om dette endres under Trump, sier Rai.

Trump har nominert to nye medlemmer til Fed-styret (sentralbanken) denne uken. Dette blir sett på som et forsøk på å få kontroll over rentepolitikken. Trump ønsker en rentenedsettelse.

– Dette er personer som støtter hans syn, sier sjeføkonom Gus Faucher hos PNC til CNBC.

Restarter handelssamtaler

Representanter fra USA og Kina vil møtes allerede neste uke til nye handelssamtaler, ifølge Trumps økonomiske rådgiver Larry Kudlow. Dette vil bli første gang siden begynnelsen av mai forhandlere har møttes ansikt til ansikt.

Dette kommer etter at Trump og hans kinesiske kollega Xi Jinping møttes under G20-møtet i helgen og ble enige om å forlenge en skjør våpenhvile i handelskrigen. Begge land har forpliktet seg til å ikke innføre nye straffetoller eller sanksjoner mot motparten mens forhandlingene pågår.

– Vi har vært imøtekommende. Vi vil ikke øke straffetollene mens samtalene pågår. Vi håper at Kina holder sin del av avtalen og øker importen av amerikanske produkter mens vi forhandler, sa Kudlow.

Dollar-indeksen har svekket seg de siste timene. Den ligger på 96,7 i morgentimene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.